DAŠAK SARAJEVA U ZAGREBU: BiH predstavit će se kroz filmove, glazbu i književnost, donosimo sve detalje

Foto: Josip Regovic/PIXSELL/ Ilustracija

Na više lokacija održat će se deseto izdanje festivala “Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu“. Festival u Zagreb dovodi najpoznatije umjetnike i profesionalce iz područja kulture iz susjedne države.

Svečano otvorenje je 12. listopada u Galeriji Klovićevi dvori, izložbom “Plakati, crteži, ilustracije“ Dejana Slavuljice sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti.

Nakon toga održat će se koncert “Sve ove godine“ glazbenog trija predvođenim jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem, uz Maria Rašića na basu, te Bruna Philippa na klarinetu.

Drugi dan festivala rezerviran je za filmove.

U Kinoteci će se prikazati dokumentarni filmovi s Aljazeera Balkans AJBdoc festivala, “Đemo“ redateljskog dua Lejla Kajić/ Davorin Sekulić, te film “Dream team babe“ Lejle Zvizdić o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire.

Nadalje, za četvrtak, 14. listopada, najavljena je projekcija omnibus igranog filma “Šta tebi znači BiH“ (Alma Cocay, Rea Memić, Sara Ristić, Mirela Salihović) u istom kinu, kojim četiri mlade redateljice daju jedinstveni uvid u život, rad, ljubav i nastojanje da skroje svoju budućnost u BiH.

Književna večer u KIC-u

U Kulturno informativnom centru održat će se književna večer s Darkom Cvijetićem uz gosta direktora festivala knjige Bookstana i Baybooka Damira Uzunovića te kantautora i šansonijera Narcisa Vučinu.

Petak 15. listopada, donosi film “Pun mjesec“ Nermina Hamzagića, te obilježavanje 25 godina od prvog prikazivanja filma “Savršeni krug“ Ademira Kenovića, svojevrsni hommage Mustafi Nadareviću, a na projekciji će biti i sam redatelj.

Za kraj festivala ‘COOLturna špica’

“COOLTurna špica” označit će završni dio festivala s gostima iz BiH u Napretkovom kulturnom centru. Za glazbeni dio biti zaduženi Narcis Vučina, kantautor i šansonijer, Emir Bukovica/Bukowsky, internacionalna rock zvijezda te Maja Milinković, fado pjevačica iz Lisabona. Tom prigodom predstavit će se TZ Sarajeva u programu “Moje Sarajevo moja priča” uz goste Darka Cvijetića, Damira Uzunovića i Ademira Kenovića, a razgovore s njima će voditi Hrvoje Pukšec.

Drugi dio programa završnog dana festivala održat će se u Kinoteci s kratkim igranim filmom Miroslava Ćire Mandića. “Stvari na čuvanje“ te dugometražnim “Sanremo“, ljubavnom pričom sastavljenoj od fragmenata sjećanja potaknutih pjesmom. Kao gost projekcije redatelju Miroslavu Ćiri Mandiću na hrvatskoj premijeri pridružit će se Zijad Mehić, prorektor za nastavu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Ulaz na gotovo sva događanja festivala je slobodan.

Komentari