Dani fotografije: Otvorena je izložba ’79 godina atelijera Dabac u Ilici’, evo što se može vidjeti

Tošo Dabac

Izložba “79 godina atelijera Dabac u Ilici“, kojom počinju ovogodišnji Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac, otvara se u utorak u MSU galeriji Muzeja suvremene umjetnosti.

Izložba prikazuje povijest, kulturni značaj i djelovanje arhiva osnovanog 1940. godine u Ilici 17, posebno se fokusirajući na razdoblje pedesetih i šezdesetih godina kada su se ondje najviše okupljali umjetnici i intelektualci.

Kroz nekoliko studija izložba će pokazati s kojim je kulturnim institucijama i djelatnicima Tošo Dabac surađivao, poput Ota Bihaljia Merina, povjesničara umjetnosti, teoretičara i promotora jugoslavenskog kulturnog identiteta.

Bit će prikazano i vrijeme nakon smrti Toše Dabca 1970. godine, kada je njegovo upravljanje preuzeo Petar Dabac koji od tada brine za tu vrijednu ostavštinu, ali i stvara vlastita umjetnička djela, te vodi specijaliziranu fotografsku galeriju u kojoj je organizirao pedesetak izložbi poznatih suvremenih fotografa iz zemlje i inozemstva.

Kako je najavljeno, današnja uloga Arhiva također će biti predstavljena kroz različite oblike suradnje, od izložbenih i drugih projekata do objavljivanja Dabčevih fotografija u hrvatskim i stranim publikacijama i katalozima.

Izložit će se i brojne dokumente vremena, pisma, knjige i opremu te niz fotografija koje su snimili Tošo Dabac, Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić, dokumentirajući brojna druženja u okruženju koje je, među ostalim, potaknulo osnivanje časopisa za fotografiju SPOT te ideju o zasnivanju Muzeja fotografije.

Kustosice izložbe su Marina Benažić, Ivana Janković i Lana Lovrenčić.

Ovogodišnji Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac, koji  traju do 1. prosinca, posvećeni su temi fotografskih arhiva – javnih i privatnih, kao i sve većoj potrebi njihove zaštite.


Komentari