Danas počinje ZagrebDox, a otvara ga finski dokumentarac ‘Bogovi Molenbeeka’

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa otvara se u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC finskim dokumentarcem “Bogovi Molenbeeka” Reette Huhtanen te hrvatskim kratkometražnim filmom “Osoba” Sunčice Ane Veldić.

“Bogovi Molenbeeka” kroz vizuru dvojice dječaka koji dolaze iz posve drugačijih kulturoloških sredina progovara o ozloglašenoj briselskoj četvrti Molenbeek, poznatoj po napadima bombaša samoubojica i policijskim ophodnjama.

“Ovo lirsko ostvarenje na svjež i maštovit način pristupa jednom od gorućih problema današnjice – (ne)mogućnosti suživota u različitosti, podsjećajući na univerzalnu ljepotu iskrenog dječjeg prijateljstva”, najavljeno je sa ZagrebDoxa.

Film je obišao brojne festivale, do Visions du Réela do Filmskog festivala u Krakovu, a osvojio je i nekoliko priznanja, među kojima su i nagrade publike i kritike na festivalu DocPoint u Helsinkiju te posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Reykjaviku.

Film “Osoba” Sunčice Ane Veldić dokumentira autoričin izlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba te odlazak na otok Murter i susret sa novim izazovima.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox trajat će osam dana, do 11. listopada, a projekcije će se održavati u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu.

Prikazat će se pedesetak aktualnih dokumentarnih filmova, a u programima konkurencije, međunarodne i regionalne, za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16, odnosno 14 filmova. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti.

U popratnom filmskom programu The Best of the Rest bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa.

Tu su i dva retrospektivna programa – nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker (online), koja će online održati i masterclass predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro te hrvatskog dokumentarista Gorana Devića, s tri naslova koji tematiziraju njegov rodni Sisak.

Komentari