Ciklusom Autom kroz povijest filma u Kinoteci se nastavlja s temom Kotači koji život znače

Ciklusom Autom kroz povijest filma u Kinoteci se nastavlja s temom Kotači koji život znače. Program se sastoji od pet žanrovski različitih filmova, koji istražuju ulogu automobila u razvoju ekonomije, industrije te kvalitete života. Program je omeđen pričama smještenima za vrijeme dvije ekonomske krize i društvima transformiranima u nomadske zajednice na kotačima.

U programu su već prikazani Oscarom nagrađenim Plodovima gnjeva te Roger i ja, debitantski dokumentarni film Michaela Moorea u kojem priča o zatvaranju tvornica tvrtke General Motors u Mooreovu rodnom gradu.

Program nastavljamo još jednim debijem – kultnom komedijom Roberta Zemeckisa Polovna kola, čija duhovita priča o trgovačkom ratu trgovca rabljenim automobilima pruža ciničnu viziju američkog društva. Tjedan završavamo Cestovnim ratnikom – drugim filmom iz serijala Pobješnjeli Max. Smješten u postapokaliptičnu budućnost nakon ekonomskog, društvenog i ekološkog sloma, riječ je o kinetičkom remek-djelu Georgea Millera o društvu motoriziranih nomada koji je umnogome definirao estetiku 1980-ih.

Na drugi pogled: Plavi ovratnik

Na drugi pogled je program kina Kinoteka posvećen filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni, pogrešno shvaćeni ili s vremenom zaboravljeni, a koji su sazreli da ih se ponovno pogleda svježim očima i otkrije. U ovome izdanju programa gledamo Plavi ovratnik, redateljski prvijenac i jedan od najboljih filmova u karijeri Paula Schradera, o radnicima u tvornici automobila koji odluče opljačkati vlastiti sindikat. Iako hvaljen u vrijeme nastanka, film je tijekom desetljeća zametnut u studijama posvećenima Schraderovu opusu i američkoj kinematografiji 1970-ih. No nakon nedavne restauracije, ponovno je postao temom razgovora, ponajprije zahvaljujući Schraderovoj odličnoj režiji i radu s glumcima, te razornom vizijom pojedinca u koruptivnom sustavu, koja je jednako aktualna danas, kao i prije četiri desetljeća.

Noviteti: Mare Andreje Štaka

Od subote na rasporedu pogledajte Mare, romantičnu dramu redateljice Andreje Štaka, o ženi koja stavlja svoj brak na kocku nakon što upozna šarmantnog neznanca. Film je premijerno prikazan u programu Panorama na ovogodišnjem Berlinaleu, a Marija Škaričić za svoj je nastup osvojila Srce Sarajeva za najbolju glumicu.

Među ostalim novitetima gledamo Časnik i špijun Romana Polanskog, povijesnu dramu inspiriranu „aferom Dreyfus“, političkim skandalom koji je obilježio društveni i politički život Francuske krajem 19. stoljeća, te odličnu dramu Corpus Christi poljskog redatelja Jana Komase.

Matineja: Lassie se vraća kući

Na subotnju matineju još nam jednom dolazi možda i najpoznatiji pas u povijesti filma – Lassie. Temeljena na istoimenom romanu Erica Knighta te nakon nekoliko filmskih ekranizacija, ova priča o prijateljstvu dječaka i njegova kućnog ljubimca dobila je novu inačicu pod redateljskom palicom njemačkog redatelja Hanna Olderdissena. Film prikazujemo na njemačkom jeziku s hrvatskim titlovima.

Praktične informacije

Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr


Komentari