Četrdeset godina od ‘Briljantina’, filma koji je osvojio srca tinejdžera

Iako su četiri desetljeća prošla otkako je banda iz srednje škole Rydell pjesmom i plesom prodrla u srca tinejdžera diljem svijeta, “Briljantin” i dalje osvaja.

Filmski mjuzikl Briljantin vratio je gledatelje u njihove srednjoškolske dane s dobrom djevojkom iz susjedstva Sandy (Olivia Newton-John) i zločestim Dannyjem (John Travolta).

“Kada smo završili film, nismo, naravno, imali pojma kakav će utjecaj imati”, kaže redatelj Randal Kleiser kojem je Brilljantin bio prvi dugometražni film.

“Pretpostavljali smo da bi mogao dobro prolaziti kod tinejdžera ljeto ili dva, ali da će i 40 godina poslije osvajati publiku svih dobnih skupina, to nismo ni sanjali”, dodaje.

Temeljen na brodvejskom mjuziklu o ljubavi dvoje srednjoškolaca, film je snimljen u Los Angelesu u dva mjeseca za šest milijuna dolara. Kritičari su ga sasjekli.

Briljantin je, međutim, zaradio 400 milijuna dolara i bio je najuspješniji filmski mjuzikl sve do pojave “Mamma Mije” 30 godina poslije.

Kada je Kleiser angažirao svoj naslovni glumački par, Travolta je već završio snimanje “Groznice subotnje večeri”, ali je i dalje bio relativno nepoznat pošto film još nije krenuo u distribuciju.

Suprotno, Olivia Newton-John bila je glazbena superzvijezda s nekoliko pop hitova na glazbenim ljestvicama.

“I ja i John smo htjeli Oliviju, ali ona se nećkala jer je prethodno snimila znanstveno-fantastični film koji nije dobro primljen, a mislila je i da je ponešto prestara za partnericu mlađahnom Travolti”, ispričao je Kleiser.

Nakon probnog snimanja i mnogo ohrabrivanja, ipak su je nagovorili da prihvati ulogu.

Travolta i Newton-John ostali su bliski prijatelji do danas. Zajedno su 1983. snimili film “Dvije duše”, koji je propao po svim mjerilima, a 2012. izdali su božićni album.

Podupirali su jedno drugo u teškim vremenima, ona njega kada mu je 2009. umro sin, a on nju kada je bolovala od raka dojke 1990-ih godina.

Kleiser je kazao da je svoje zvijezde sretao odvojeno tijekom godina, ali trojac nikada nije bio zajedno na okupu od završetka snimanja Briljantina. Zato će se idućeg mjeseca okupiti na obilježavanju njegove 40. godišnjice u Los Angelesu.

On je poslije Briljantina režirao nekoliko manje zapaženih filmova poput “Plave lagune” i “Draga, smanjio sam djecu”, ali ga je holivudsko blještavilo prestalo privlačiti i sredinom devedesetih povukao se iz posla.

Kleiser vjeruje da se dugovječnost Briljantina može pripisati njegovim univerzalnim temama, kemiji između glumaca, odličnom ‘soundtracku’ i nostalgiji za nevinim vremenima kada nije bilo “terorističkih napada i ubijanja”.

Travolta je doživio pad popularnosti 80-ih, ali ga je “Pulp Fiction” Quentina Tarantina 1994. pretvorio u ikonu cijelog novog naraštaja i globalnu superzvijezdu.

Newton-John nastavila je glazbenu karijeru uz sporadično pojavljivanje u filmovima. Tvrdi da i danas može odjenuti tajice koje je nosila u Briljatninu.

Kleiser povremeno odlazi na projekcije Briljantina, ali više gleda publiku i njezine reakcije nego sam film.

“Film ima mnogo mana, vidim ih svaki put, ali mislim da mu to dodaje na privlačnosti i šarmu”, rekao je.

(Hina)


Komentari