Centar za kulturu Trešnjevka započeo je program ‘Suncokreti’ za mlade i djecu s invaliditetom

Centar za kulturu Trešnjevka započeo je novi program pod nazivom “Suncokreti” koji je osmišljen kao niz aktivnosti integracije djece i mladih s invaliditetom te skupine djece i mladih bez invaliditeta iste ili slične dobi.

Program traje od 24. lipnja do 12. srpnja i temelji se na radu u zajednici koja pruža svima iste kulturne i sociološke pretpostavke te mogućnosti. Organizatori navode da je ovaj projekt građen na književnim uzorima iz dječje književnosti koji su pobijedili svoj unutarnji strah i nesigurnost te tako postali primjeri kako se nositi s problemima koje nam nameće društvo i zajednica.

Vjerujući da jedino maleni svijet mogu učiniti velikim, organizatori započinju s uključivanjem djece s invaliditetom u kulturni život, putem različitih aktivnosti, praktičnih radionica, likovno literarnih radionica i izložbi. Djeca bi stekla sigurnost u poznatoj okolini i tako se učvrstila kao punopravni pojedinci u vlastitoj zajednici.

Sistematsko uključivanje u život junaka iz knjiga, s pozitivnim primjerima njihovog uspjeha u životnim situacijama, koristili bi kao modele za književne predloške po kojima bi se tiskala knjige s literarnim radovima te fotografijama obrađenih knjiga na likovnim radionicama diljem Republike Hrvatske.

Projekt je osmišljen u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba, a u slučaju lošije epidemiološke situacije provodit će se u manjim grupama djece. Održavat će se na dvije lokacije, a to su Knjižnica Tina Ujevića s programima vezanima za knjigu i književnost i Centar za kulturu Trešnjevka s kreativnim i izvedbenim programima.

Voditeljica književnih programa je književnica Silvija Šesto, a voditeljica kreativnih i izvedbenih umjetnosti je ing. arhitekture i profesionalna pletilja, Adriana Meglaj.

Komentari