BOGATA PONUDA U NAŠEM GRADU: Evo gdje do nedjelje možete po svoju ‘dozu kulture’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Donosimo vam pregled bogate kulturne ponude u Zagrebu za razdoblje od 26. 9. 2022. do 2. 10. 2022.

Predstava ‘Pseće Srce’

U Kazalištu Kerempuh od 23. rujna može se pogledati nova predstava „Pseće srce“. Priča je, naizgled, vrlo jednostavna. Profesor Preobraženski, ugledni je liječnik i znanstvenik koji proučava sve moguće načine na koje se ljudski organizam može pomladiti. Tako se dosjeti tome da jednome psu lutalici transplantira ljudsku hipofizu. Eksperiment uspijeva, pas postaje sve mlađi i postupno se pretvara baš u onakvog čovjeka čiji je organ naslijedio. Postaje pijanac, prostak, prevarant, lopov i, kao najveći udarac profesoru – poklonik komunističke vlasti

Molierov ‘Don Juan’

Upravo u godini obilježavanja 400-te obljetnice Molierèova rođenja njegova tragična komedija Don Juan bit će prvi put uprizorena u zagrebačkome HNK kao velika dramska ansambl predstava u režiji gosta iz Sjeverne Makedonije Dejana Projkovskoga. Premijera će se održati 8. listopada u 19.30 sati. Španjolski plemić Don Juan Tenorio, ako je uopće postojao, vjerojatno ni u snu nije mogao zamisliti kako će u stoljećima koja tek slijede postati junakom mnogih književnih i glazbenih djela i sinonimom vječnoga zavodnika. U svijet umjetnosti uveo ga je početkom 17. stoljeća njegov sunarodnjak Tirso de Molina u drami pod naslovom Seviljski zavodnik i kameni gost.

‘Sudar tradicija’ – Lado/ Jazz orkestar HRT-a / Sudar Percussion

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije i Sudar Percussion ansambl kroz novo i inovativno ruho predstavljaju raznolikost i ljepote tradicijske glazbe s područja cijele Hrvatske na dosad neviđen način. Tako će se kroz više od deset skladbi u aranžmanima Marka Firsta, Aleksandra Vešića, Ivane Kuljerić Bilić i Zorana Šćekića moći čuti karakteristične vrste pjevanja pojedinih hrvatskih regija poput istarskog tarankanja, ojkanja, klapskoga pjevanja i dr. Koncert će se održati u petak, 1. listopada s početkom u 20 sati.

Artupunktura – terapija Zagreba umjetnošću

Zagreb od 15. rujna postaje umjetnička galerija na otvorenom, zahvaljujući drugoj po redu Artupunkturi. Tako će se od četvrtka predstaviti čak 23 umjetnička projekta koji svaki na svoj način pruža terapiju Zagreba umjetnošću i revitalizira grad. Projekt je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost, gdje se zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama Zagreba želi probuditi njegovu vitalnu energiju.

Vector Hack Festival 2022

Vector Hack je prvi svjetski festival/konferencija analogne vektorske grafike. Ove godine, Vector Hack se održava u Zagrebu u Pogonu Jedinstvo, te u Šibeniku u Tvrđavi kulture. U sklopu glavnog programa ove godine u Zagrebu je na programu ambiciozna izložba više autora, 6 nastupa uživo i 3 keynote predavanja. Festival otvara izložba instalacija, fotografija i vektorskih grafika u maloj dvorani Pogona Jedinstvo 30.09. Večernji program u velikoj dvorani tijekom sljedeća tri dana se sastoji od nastupa uživo, keynote predavanja, premijernih projekcija kratkih eksperimentalnih filmova izabranih putem javnog poziva, te premijerne projekcije dugometražnog eksperimentalnog filma cijenjenog nizozemskog umjetnika Joosta Rekvelda. Ulaz je slobodan.

Izložba ‘Novo Doba’

Izložba „Novo doba“ predstavlja radove triju umjetnica i umjetničke skupine iz Slovenije, koje se u svojim stvaralačkim praksama dosljedno i dugoročno posvećuju odnosu između čovjeka i prirode. Odabrana djela donose dubinsko promišljanje ljudske intervencije u okoliš te trenutne društvenopolitičke i ekonomske strukture koja se temelji na principu rasta proizvodnje i potrošnje. Izložba se može razgledati do 30. listopada.

Jazz koncert – Mate Matišić i Šimun Matišić

Jazz duo MATE MATIŠIĆ, gitara i ŠIMUN MATIŠIĆ, vibrafon, pružit će vam neponovljivo glazbeno iskustvo na koncertu 30.9.2022. (petak) u 19,00 sati u dvorani Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5/1, Gajnice, svakim radnim danom od 10,00 do 18,00 sati, I. kat. Cijena ulaznice: 35 kuna.

Dan Mjesnog odbora Vrbani

Dan Mjesnog odbora Vrbani obilježit će se 1.10.2022. OŠ A. Stepinca pripremila je prijepodnevne sportske igre, Udruga Vestigium Eko plac, dok će Silvija Šesto u 11 sati u OŠ Vrbani predstaviti knjigu E-Crvenkapica. U programu na pozornici od 16 do 21 sat na Palinovečkoj 190 CeKaTe i Mjesni odbor predstavljaju jazz kvartet Pavla Golubića i DJ Ikonala, trešnjevačke zborove, plesne klubove Osmijeh, Free Force, R’n’R gimnazija i Jazzelle, dječji vrtić Kustošija i Grigor Vitez, radionice Tinker Labsa i Udruge Neki novi klinci. Sportske prezentacije održat će TKK Aktiv i Jastreb, Karate klub Fokus i Medo sportaš.

Filmsko-televizijski kviz

Centar za kulturu i informacije Maksimir organizira zabavni filmsko-televizijski kviz. Zabavite se i provjerite svoje znanje o filmu i serijama. Čeka vas 40 pitanja iz čarobnog svijeta sedme umjetnosti i televizijskih uspješnica. Kviz će se održati u petak, 30. rujna u velikoj dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18 s početkom u 19 sati. Sudjelovanje je besplatno. Prijavite svoju ekipu (od maksimalno četiri člana).


Komentari