BACITI ISTINU U LICE: Muzej suvremene umjetnosti uz izložbu Ratka Petrića organizira bogati popratni program

Foto: Hina

Uz veliku retrospektivnu izložbu jednog od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika Ratka Petrića, “Baciti istinu u lice!”, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti organizira bogati popratni program.

Uz poštivanje epidemioloških mjera svake srijede održavat će se predavanja ili stručna vodstva, svake subote stručna vodstva, svake druge subote tematski dječji programi, a svaki drugi četvrtak fotografske radionice.

Za 21. travnja najavljeno je stručno vodstvo umjetnikove supruge, hrvatske slikarice Jadranke Fatur, što je rijetka prilika za stjecanje dodatnog uvida u njegov život i rad, ističe se u najavi.

Tjedan dana kasnije održat će se predavanje “Avangardna figuracija buntovnika s razlogom” Nataše Ivančević, muzejske savjetnice MSU, o tome zašto se Petrićev figurativni opus smatra posve novim oblikom figuracije u hrvatskom kiparstvu druge polovice 20. stoljeća, te po čemu njegova figuracija ima avangardne karakteristike. Posjetitelji će se upoznati s ključnim djelima kiparskih ciklusa nastalih u preko 40 godina.

Predavanje Frane Dulibića “Petrić i groteskna stvarnost” održat će se 5. svibnja, a na njemu će se moći saznati kako je posredstvom karikature i crteža, Petrić radikalno reducirao kiparsku formu te kojim je sve likovnim sredstvima i na koji način iskazao kritičko viđenje stvarnosti.

Stručno vodstvo će 12. svibnja održati autorica koncepta i kustosica izložbe Nataša Ivančević, uz priču o tome kako je nastala ta kompleksna retrospektiva i koja su ključna djela za tumačenje opusa svestranog umjetnika.

Pod nazivom “Biti prisutan ili izumrijeti kao dinosaur“ 19. svibnja održat će se predavanje Snježanje Pintarić i kustosice Koraljke Alavanje. Naslov predavanja parafraza je Petrićevih riječi kojima je u brojnim medijskim istupima isticao potrebu stvaranja humanijeg okruženja postavom skulptura u gradskom prostoru.

Ravnateljica MSU Snježana Pintarić, autorica teksta i dionice izložbe o parkovima skulptura, govorit će o toj temi kao i o tome kako je nastala Aleja skulptura na savskom nasipu, jedna od prepoznatljivih vizura suvremenog Zagreba.

Za stručna vodstva i predavanja potrebna je prethodna najava na [email protected].

Iz MSU-a najavljuju da će dijelovi pojedinih predavanja i stručnih vodstava biti dostupni i putem streaminga u realnom vremenu na Facebook stranici MSU @MSUZagreb.


Komentari