Ansambl LADO predstavlja LADO Electro 2.0. Memorabilium u izdanju Aquarius Recordsa

Press

Singl Ljeljo objavljen početkom veljače, najavio je dvostruki nosač zvuka LADO Electro 2.0. Memorabilum u kojem su savršeno ukomponirane elektronička i tradicijska glazba.

„Gotovo je nevjerojatno da hrvatski tradicijski instrumenti, koji su zvali na ples ili tugovali zbog života unazad više stotina godina, mogu i danas na isti način funkcionirati u elektroničkom okružju suvremene klupske glazbe ne gubeći pri tom na uvjerljivosti i emociji.“, napisao je glazbeni kritičar Dubravko Jagatić u predgovoru knjižice CD-a.

Prvi album LADO Electro objavljen je 2003. godine kada kad je i započela suradnja Ladovog plesača pjevača Borisa Harfmana s već etabliranim glazbenikom Hrvojem Crnićem Boxerom. Za razliku od prvijenca na kojem je naglasak bio na instrumentalima, novi album LADO Electro 2.0. Memorabilum sadržava više vokalnih elemenata. Naime, dio odabranih pjesama su upravo s Ladovog repertoara ili su inspirirane dijelovima nekih koreografija, dok drugi dio čine tradicijski napjevi s kojima se pjevači ranije nisu susretali ali su ih otpjevali na način na način svojstven Ladu.

Povodom izlaska albuma, u Pikto galeriji u Branimir centru mogu se pogledati fotografije autorice Petre Slobodnjak koje krase knjižicu novog nosača zvuka.

Izložba se može pogledati do subote 26. veljače, osim četvrtka, od 17 do 20 sati.

Album se može pronaći na svim prodajnim mjestima Aquarius Recordsa.

Biografije autora

Glazbeni dvojac HR ELECTRO osnovali su 2002. godine Boris Harfman i Hrvoje Crnić Boxer. Već godinu dana kasnije, ovaj elektronički dvojac, u suradnji s Ansamblom LADO izdaje nosač zvuka LADO Electro na kojem je glazba s Ladova repertoara obrađena u suvremenoj, elektroničkoj verziji.

LADO Electro 2.0 Memorabilium nastavak je suradnje ovog dvojca s Ansamblom LADO.

Hrvoje Crnić Boxer je skladatelj, glazbeni producent i DJ, nekadašnji član Montažstroja, autor više od 30 kazališnih i filmskih soundtrackova. Njegovi albumi Futura, Mediterran i LADO Electro proglašeni su vrhuncem hrvatske elektroničke etno glazbe. Dobitnik je dviju nagrada Porin za glazbu za kazalište, film i TV, dviju nagrada Crni mačak za najboljeg izvođača elektronske glazbe, Marul za najbolju kazališnu glazbu, te američke nagrade za filmsku glazbu, Gold Medal for Excellence.

Boris Harfman skladatelj je elektroničke glazbe, glazbeni producent i DJ, etnokoreolog, koreograf, svirač tradicijskih glazbala i plesač pjevač u Ansamblu LADO od 1997. godine. Autor je koreografija, skladatelj i izvođač glazbe kojom je otvoreno Svjetsko prvenstvo u rukometu 2009. godine u Splitu. Od 1993. godine radi kao voditelj nekoliko amaterskih folklornih društava i autor je više od 70 koreografija inspiriranih hrvatskim narodnim plesovima i običajima. Skladao je glazbu za dokumentarne filmove Sudbina br. 13, U potrazi za Ivanom, Samica Kuterevka i dr


Komentari