50 GODINA HRVATSKOG PROLJEĆA: Premijera filma u KIC-u

Povodom 50. obljetnice i u znak sjećanja na Hrvatsko proljeće, u zagrebačkom KIC-u srijedu prikazat će se dokumentarni film “Poezija i revolucija”.

Film o studentskom štrajku u Zagrebu snimili su 1971. Zoran Tadić i Branko Ivanda, a tek mnogo kasnije, Factum pronalazi originalne filmske materijale koji su 30 godina bili arhivirani u policiji nakon što je štrajk razbijen.

Kako je najavljeno, nakon projekcije politolog i filmski kritičar Boško Picula će razgovarati s redateljem Brankom Ivandom, koji je dovršio film, te s politologom Jakovom Žižićem, profesorom na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Ulaz na projekciju je slobodan, a događaj se organizira u suradnji sa produkcijskom kućom Factum.

Godišnjica rođenja filma

Večer prije Kulturno informativni centar prikazat će film “Ljudi s kamerom“ mađarskog redatelja Zoltána Siflisa iz Subotice, u povodu 126. godišnjice rođenja filma i kina, odnosno prve projekcije pokretnih slika u Parizu. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljem, a ulaz je slobodan.

Riječ je o dokumentarnom filmu, svojevrsnom hommageu dvojici velikana kinematografije u Srednjoj Europi: Sándoru (Aleksandru) Lifki i Ernestu Bošnjaku, čiji su rad i stvaralaštvo vezani za Suboticu i Sombor.


Komentari