3D OBRADA TRADICIJSKOG PREDMETA! Ne propustite izložbu koja će vam otkriti kako je ‘Istina zaboravljeno sjećanje’

Posjetitelji Muzeja (Foto: Etnografski muzej Zagreb)

Zagrebački Etnografski muzej ističe kako kroz zid možda ne možete proći, ali kroz zidnjak možete.

Za više detalja o zidnjacima, pozivaju sve zainteresirana na izložbu “Truth is a forgotten memory” koju su otvorili u nedjelju, a trajati će sve do 13. listopada.

Najnovija ponuda muzeja predstavljena je u sklopu međunarodnog projekta “Ignorance is Strenght? Artistic Expression and Biopower in the Post/Pandemic Age”, a umjetnici Željko Beljan i Rebecca Merlic pristupili su ovom, skoro pa i zaboravljenom tradicijskom predmetu putem 3D tehnologije i uz pomoć umjetne inteligencije.

“U okviru izložbe bit će predstavljeni i primjerci zidnjaka iz Zbirke platnenog posoblja Etnografskog muzeja budući da su upravo ti tradicijski predmeti poslužili kao izvor nadahnuća za radove umjetnika”, poručuju iz Etnografskog muzeja.

Dodaju i kako su predstavljanje projekta podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a kusti izložbe su Josip Zanki (HDLU i ALU) i Gordana Viljetić (EMZ).

Virtualna rezidencija

Etnografski muzej je istaknuo i kako je Europsko udruženje akademija (European Alliance of Academies), u rujnu prošle godine objavio otvoren poziv za sudjelovanje u projektu “Ignorance is Strength? Artistic Expression and Biopower in the Post/Pandemic Age”.

“Odabiru je prethodio poziv za projekt na temu biopolitike, istraživanja relacija između vlasti i građana, poglavito u kontekstu (post)pandemijske krize. Žiri su činili: Liesbeth Bik (umjetnica, dekanica  Akademie van Kunsten KNAW), Arnold Dreyblatt (umjetnik, kompozitor, glazbenik, član  Akademie der Künste), Kristoffer Gansing (ravnatelj International Center for Knowledge in the Arts – The Royal Danish Academy of Fine Arts), Anca Poterasu (ravnateljica Romanian Association for contemporary Art), Cristina Stonescu (kustosica Romanian Association for Contemporary Art), Josip Zanki (umjetnik, dopredsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika) i Siegfried Zielinski (teoretičar medija, član Akademie der Künste)”, naveo je Etnografski muzej.

Dodali su i kako su dva hrvatska umjetnika, odabrana sa svojim kolegama i kolegicama iz drugih europskih država, bili u virtualnoj rezidenciji od prosinca 2021. pa sve do svibnja 2022. godine.

“U ovome su periodu umjetnici stvarali nove radove koji će biti predstavljeni online na digitalnoj platformi LOOM – Interweaving the Arts in Europe”, najavljuje Etnografski muzej u svome priopćenju.


Komentari