22 godine od najvećeg koncertnog spektakla u Hrvatskoj – gostovanja Rolling Stonesa u Zagrebu!

foto:Profimedia

Na današnji dan navršava se točno 22 godina koncerta ‘najvećeg svjetskog rock’n’roll benda’ Rolling Stonesa u Hrvatskoj, na zagrebačkom Hipodromu.

Prije toga, Rolling Stonesi su nastupili u Zagrebu još u lipnju 1976., odsviravši dva koncerta. Autor ovih redaka, tada još tinejdžer i zaljubljenik u rock-glazbu bio je i sam sudionik tog najvećeg koncertnog događanja održanog u Lijepoj našoj. Bio je jedan od više od 80.000 u teško opisivom spektaklu koji je “zatresao” hrvatsku metopolu.

Prvotno je koncert trebao biti održan krajem mjeseca svibnja ali je odgođen za tri mjeseca. U sklopu svoje velike svjetske turneje “Bridges to Babylon” put ih je odveo u Zagreb gdje su oduševljenim fanovima priredili večer za pamćenje. Sve što se te večeri događalo imalo je veliki značaj za tada mladu hrvatsku državu. Jagger je usred koncerta progovorio hrvatski, hvalio hrvatski nogomet koji se netom okitio broncom sa SP. No prije svega priuštili su ono što najbolje znaju- trosatnu svirku i nešto što se i meni i do danas urezalo u u dugom sjećanju,  a što sam godinama kasnije i sam spoznao. Osjećaju u kakvom sam zapravo događaju sudjelovao. Svjetla sa velike pozornice su se zamračila, svi smo čekali početak koncerta.

A kad je iz mraka zagrmjeli prvi taktovi legenedarne “Satisfaction” a blještava se pozornica užarila svi smo bili kao u transu i s očima širom otvorenima. Stonesi su redali svoje poznate hitove, Jagger je skakao po pozornici držeći ritam koncerta na kojem bi mu mogli zavidjeti i puno mlađe kolege. Negdje na sredini koncerta bina se proširila na još jednu etažu, počela je padati i kiša no ništa nije poremetilo “kotrljajuće stijene” i publiku da se prepuste užitku rock-svirke i velike i jake pozitivne energije koja se nadvila nad zagrebački Hipodrom te kolovoške večeri.

Odsvirali su ukupno 21 pjesmu, a naravno da ništa nije moglo proći bez bisa. Satisfaction, Saint of me, Jumpinh Jack Flash, Like a Rolling Stones itd.. Kad bih krenuo dalje nabrajati velike hitove odsvirane na koncertu trajalo bi predugo. Koncert koji se pamti i ostaje trajno utkan u memoriju svih onih koji su mu prisustvavali kao svjedoci vremena. Pa iako je prošlo 22 godine sjećanja na ovaj veliki događaj za Zagreb i Hrvatsku kad nas je posjetila i svojoj svirkom nagradila najveća rock grupa nikad se ne mogu zaboraviti.

Primjerak karte za koncert Rolling Stonesa u Zagrebu 20. kolovoza 1998. godine.

 

 

 


Komentari