Zašto rastu cijene hrane i kakvu ulogu je u tome imao lokckdown? Stručnjaci otkrili imali kraja poskupljenjima

Pixabay

Svjedočimo poskupljenju hrane, a zašto je to tako i koliko će još rasti cijena proizvoda, teme su koje su se obrađivale u HRT-ovoj emisiji u “Mreži prvog”.

“Rastu cijene onih proizvoda za kojima je ponuda manja u odnosu na potražnju, ali na rast cijena – kako u Hrvatskoj, tako i na razini EU i svijeta, utječu globalne promjene, pa tako i klimatske”, izjavio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i otkrio da se u zadnih godinu dana primjećuje poskupljenje od dva posto.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, u emisiji je otkrio kako su prvo počele rasti cijene žitarica.

“Kada je počeo lockdown, zbog straha od nedostatka hrane skočile su cijene žitarica. Ove se godine dogodilo smanjenje prirasta i došlo je do nerealnog povećanja cijena, ali to će se za neko vrijeme regulirati”, objasnio je Jakopović.

Damir Novotny upozorio je kako smo zaboravili na inflaciju jer taj fenomen nismo vidjeli u zadnja dva do tri desetljeća, posebice u razvijenim zemljama. Ističe da u Hrvatskoj inflacija još uvijek nije prijeteća te da se ona mjeri ispod dva posto.

“Opasnost postoji ako se ona pretvori u hiperinflaciju”, kaže Novotny.

Tvrdi i da ovakva ekonomska kriza još uvijek nije viđena te da je ponuda slomljena, a potražnja zaustavljena. Dodaje da su se vlade zaduživale da bi spasile potražnju i da su cijene dionica na najvišoj povijesnoj razini i da rastu cijene stanovanja.

Komentari