Zamke Crnog petka: Ove proizvode bolje je zaobilaziti u širokom luku, na njima nećete uštedjeti

Ponude za Crni petak i nisu baš tako sjajne kako izgledaju na prvi pogled. Domišljati trgovci znaju kako vas uvjeriti da kupnjom štedite novac, a zapravo biste puno bolje prošli kada biste preskočili tu kupnju. Evo na što pripaziti i kada je pravio vrijeme za kupnju nekih proizvoda.

Igračke

Nije lako odoljeti napasti da svom malom zlatu kupite onu igračku koju dugo priželjkuje. No unatoč popularnom uvjerenju da je Crni petak dan kad ćete najviše uštedjeti, najbolje vrijeme za kupnju igračaka je dva tjedna prije Božića, piše rd.

“Otkrit ćete da je sve više rasprodaja igračaka kako se bliži Božić zato što trgovci čiste skladišta”, tvrdi Andrea Woroch, stručnjakinja za uštede.

Navodi kako američki roditelji prosječno potroše oko 1800 kuna po djetetu za božićne poklone, pa savjetuje da pričekate koji tjedan kako biste uštedjeli i više.

Ipak, ima iznimaka; ako tražite neku superpopularnu novu igračku, možda nije loša ideja provjeriti što se nudi u trgovinama na Crni petak budući da su takvi artikli uglavnom do Božića već rasprodani.

Televizori

“Neke televizore proizvođači rade baš za Crni petak za velike dućane, pa tako vidimo nisku cijenu, ali ne znamo da artikli ne sadrže sve mogućnosti koje imaju u uobičajenoj prodaji. Ako je trgovac postigao dogovor s proizvođačem oko konkretnog proizvoda, vaš TV možda ima slabiju kvalitetu ekrana, nedostaju mu neke audio komponente ili ga je nakon isteka garancije nemoguće popraviti”, tvrdi Woroch.

Kaže kako su popularne kompanije poput Sonya ili Samsunga proizvodile takve uređaje proteklih godina. Evo kako ih raskrinkati: potražite broj modela uređaja.

Ako taj broj nije u ponudi među ostalim sličnim aparatima u prodaji, vjerojatno su ga proizveli samo za tu trgovinu za Crni petak. Bolje vrijeme za traženje televizora s popustom? Tjedan do dva uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u svijetu ili tjedan dana prije Super Bowla. Tada možete pronaći televizor jeftiniji i do 10 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Fitness oprema

Čestitamo na nastojanju da preduhitrite novogodišnje odluke o mršavljenju i zdravom životu, no za novčanik je pametnije s kupnjom fitness opreme pričekati siječanj. Za fitness industriju je razdoblje nakon nove godine najkonkurentnije i tvrtke tad značajno spuštaju cijene svojih proizvoda.

Samo u New Yorku 76 posto muškaraca i 87 posto žena ozbiljno promišlja o skidanju viška kilograma nakon blagdana, pa su tada mogući i popusti do 90 posto.

Digitalne kamere

S kupnjom takvih uređaja pričekate do siječnja ili veljače.

“Obično početkom siječnja organiziraju International Consumer Electronics Show, popularan sajam na kojem poznati proizvođači predstavljaju novitete, pa možete ostvariti značajne popuste na prošlogodišnje modele. Proizvođači se pokušavaju riješiti lanjske robe kako bi prodavali novu”, savjetovala je Woroch.

Stoga ako vam za oko zapne neki takav uređaj na popustu za Crni petak, provjerite koja je njegova uobičajena cijena prije popusta. Ima trgovaca koji navode kako na pojedine modele nude popuste do 30 posto, no katkad je samo riječ o cijeni koju je ionako preporučio proizvođač. Većina trgovaca robu prodaje po toj cijeni, pa je sniženje zapravo ista cijena koju i uobičajeno traže za taj artikl.

Zimska odjeća

Ako kupujete određeni artikl kao dar za nekoga, onda svakako iskoristite Crni petak. No ako samo želite dopuniti ormar i osvježiti ga novom zimskom odjećom, pričekajte do veljače.

“Tada je kraj sezone i zimska odjeća će biti na velikom sniženju”, kaže Woroch. Ističe kako na Crni petak ipak vrijedi kupiti veste. “Riječ je o popularnom daru za žene i trgovci to dobro znaju, pa nude dobre popuste”, kazala je.

Alat

Ima i boljih dana za kupnju alata.

“Alat je važan dar za Dan očeva, pa proizvođači alata potiču prodaju artikala u velikim pakiranjima. Tada ćete pronaći i najbolja sniženja na te artikle”, kazala je ona.

U ovo doba godine dobro je promisliti i o kupnji tehničkih aparata poput tableta ili iPhonea. Veliki brendovi često su poželjan dar pod borom, pa Apple tijekom godine ni ne nudi sniženja.

Bilo što iz Applea

Žao nam je što donosimo loše vijesti, ali na iPhoneima nećete uštedjeti čak ni na Crni petak. Apple prošle godine podijelio darovne kartice u vrijednosti 337 kuna ljudima koji su donijeli starije modele iPhonea.


Komentari