ZALJUBILI SMO SE U TORBICE SENG ‘Praktični minimalizam u kombinaciji s etno detaljima’

Foto: Boris Štajduhar

I prije pandemije koronavirusa polagano se micao fokus s masovne proizvodnje i kupnje, a danas je takav stav sve prihvaćeniji. U moru konfekcije, itekako se ističu oni posebni, kvalitetni, jedistveni, pomno osmišljeni dizajnerski proizvodi. Sati utkani u ideju i realizaciju itekako se vide na finalnom proizvodu. Tako posebnu priču priča svaki ruksak ili torbica iz kreativne radionice domaćeg branda SENG, iza kojeg stoje Iva Gradišer i Vlatka Bartolović. Već su nekoliko godina na sceni, a posebnost njihovog rada jamči vrlo ozbiljan uspjeh.

Foto: Boris Štajduhar

SENG je na sceni već nekoliko godina…kako ste se razvijali?

Na sceni smo od 2018, prisutne smo već pune tri godine. Krenule smo s izradom torbica od pruća. Između ostalog, u želji da sačuvamo i podsjetimo na tradicionalno pletenje ovih krajeva. Zatim smo počele izrađivati košare za bicikle, a trenutačno radimo na novim modelima torbica od rogoza.

Koliko se mijenjao vaš stil?

Upoznavanjem materijala i njegovih mogućnosti mijenjale su se i naše ideje, a time je i izvedba postajala bolja, drukčija, kvalitetnija. Praktični minimalizam u kombinaciji s etno detaljima je nešto po čemu smo prepoznatljive.

Foto: Boris Štajduhar

Počeli ste s linijom ljetnih torbica, no, mogu li se one nositi i tijekom drugih godišnjih doba?

Vremenom smo doradile dizajn te sada imamo modele koji ne robuju sezoni, npr. kožnati bucket bag koji može biti i ruksak te je zato vrlo praktičan. Modeli od rogoza stilski bi se mogli uklopiti u suhu jesen, ostale torbe su ipak više za ljeto.

Imate li planove za izradu zimskih torbica?

Imamo ideje za zimske torbe koje su praktične, a ne samo lijepe i nužno isključivo u trendu. Još se bavimo idejama, ali pandemija je dosta usporila čitavu modnu scenu pa tako ni mi još nismo izašle s tom kolekcijom. Ali radimo intenzivno na zimskim modelima.

Foto: Boris Štajduhar

Odakle crpite inspiraciju?

Često je potreba, tj. želja da napravimo nešto što želimo same nositi, ali i što će imati praktičnu upotrebu, bila presudna u stvaranju torbi, a i košara. Tako smo napravile košaru koja se jednostavno skida s bicikla, a zahvaljujući dugačkom remenu postaje ceker koji se nosi preko ramena. Boje koje biramo su one koje nas trenutačno privlače i pristaju uz materijal.

Što je po vama idealna svevremenska torbica?

Iva: Ideja idealne torbe se mijenjala kroz godine, trenutno mi je presudna kvaliteta i estetika koja nije sezonska. Ona koja najbolje ispunjava vaše svakodnevne potrebe i upotpunjuje i vaš stil idealna je za vas.

Mijenjate li privatno često torbe? Koju trenutno nosite?

Vlatka: Ne mijenjam prečesto torbe, odkad smo dizajnirale naš kožni bucket bag- ruksak, isključivo nosim njega. To mi je ujedno i najdraži model.

Foto: Boris Štajduhar

Bez čega u torbi ne izlazite van?

Iva: Uz one neizostavne stvari poput novčanika i bunta ključeva, uvijek imam punjač, slušalice i sunčane naočale, nađu se tu i zalutale ziherice, maramice za čišćenje odijeće, Marekove kapi… svega tu ima.

Jesu li i vama ključevi/bilo što što tražite uvijek na drugom kraju torbice?

Vlatka: Moram priznati i ne baš, poprilično sam organizirana, a ujedno sam i netko kome nikad torba nije natrpana. Uglavnom imam samo one bitne sitnice.

Komentari