Zagrepčanke mogu odahnuti? Njihov najdraži modni brend se našao u problemima, no tvrde kako je nakon kiše došlo sunce

Foto: Screenshot

Švedski lanac trgovina odjeće H&M izvijestio je u ponedjeljak o snažnom padu prodaje u prvom fiskalnom tromjesečju i naznakama oporavka u prvoj polovini ožujka zahvaljujući ublažavanju epidemioloških mjera u pojedinim zemljama.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s veljačom neto prihod drugog modnog lanca u svijetu pao je 27 posto, na 40,1 milijardu kruna (4,72 milijarde dolara).

Iskazano u lokalnim valutama, smanjen je 21 posto.

“Na razvoj prodaje značajno je utjecala situacija s covidom-19, s obzirom na opsežna ograničenja i više od 1.800 privremeno zatvorenih trgovina”, stoji u priopćenju H&M-a.

Pred kraj fiskalnog tromjesečja neke su zemlje počele ublažavati mjere.

“Od početka veljače brojna su tržišta postupno dopustila otvaranje trgovine i na kraju tromjesečja privremeno je zatvoreno bilo još oko 1.300 (H&M-ovih) trgovina”, ističu u švedskoj tvrtki.

Do 13. ožujka broj zatvorenih H&M-ovih trgovina sveden je na 900, budući da su Njemačka, najveće tržište švedske kompanije, i još neke zemlje dopustile otvaranje određenih tipova trgovina.

Tako je H&M-ova prodaja u prva dva tjedna ožujka porasla 10 posto.

Kompanija će objaviti cjelovito izvješće s rezultatima u prvom fiskalnom tromjesečju 31. ožujka, a očekuje se da će pokazati gubitak, napominje Reuters.


Komentari