ZAGREPČANI VOLE DOMAĆE: Po ajvar, špek i odojke idu u susjedstvo, na OPG-ove

picmonkey/ Marko Lukunic/PIXSELL

Kod Zagrepčana se sve više podiže svijest o domaćim proizvodima. 

Čini se da obiteljska poljoprivredna gospodarstva proživljavaju pravu malu renesansu na našem području. Na njima se, naime, sve češće nudi kupovima “s kućnog praga” i to kod kupaca odlično prolazi, barem tako tvrde vlasnici OPG-ova.

Ljudi su sve svjesniji da ono što unose u svoje tijelo mora biti kvalitetno te u skladu s time žele znati što jedu, a kupovanje s kućnog praga odličan je način za kupovanje domaćih, provjerenih proizvoda.

Iako su proizvodi kupljeni na OPG-ima 30-ak posto skuplji nego oni koje možemo naći na policama trgovačkih centara, mnogima su draže namirnice kojima znaju podrijetlo pa će onaj tko može radije platiti više, piše Večernji. 

Na kućnom pragu čekaju vas i upola niže cijene

Na OPG kod Zdenke Dodig u Gradiće, nedaleko Velike Gorice dolaze po ekološku rajčicu koju će platiti 15 kuna. Od nje naručuju i blitvu po 20, papriku, luk i mrkvu za 15, krumpir po deset kuna… Izaberu između tridesetak vrsta raznog voća i povrća koje Zdenka Dodig uzgaja pod plastenicima, tako da velik dio proizvoda ima u ponudi tijekom cijele godine.

“U normalnim uvjetima brokulu, primjerice, špricaju 20 puta, i to uglavnom zbog prevencije. Onaj tko se time bavi ne želi riskirati da mu urod propadne. Ja koristim samo prirodno. Zemlju prihranjujem kompostom, bez grama umjetnog gnojiva“, kaže vlasnica OPG-a.

Zdenka je počela prije 15 godina kao hobist, i to samo s kruškama. Sada vodi brigu o dva hektara zemlje pokraj svoje kuće, a zna uzgojiti i rajčice od 1,2 kilograma.

Veliki joj je izvor informacija YouTube, iako uglavnom radi onako kako su delali “stari” iz njezina kraja. Sve prekopava ručno, a pomažu joj volonteri međunarodne ekološke organizacije World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF). Od svog povrća pravi i ajvare, šalše, đuveč, od voća razne pekmeze, a drži i kokoši, od kojih prodaje jaja po dvije kune, guske, patke, dok od kolege u Vukomeriću nabavlja mlijeko i radi vrhnje, maslac, ghee, sireve…

Mliječni proizvodi

Proizvodima od mlijeka posvetila se i obitelj Grčević, čiji članovi u sirani u Gradcu Pokupskom, na samom jugu Zagrebačke županije, u neposrednoj blizini rijeke Kupe, za dobre sezone naprave oko dvije tone sira godišnje.

U obiteljski su posao, osim Sanje i Ivana Grčevića, uključeni i njihov sin Damir te snaha Jelena, koja od 2014. vodi OPG. Drže 35 koza i desetak jarića. Pomuzeno mlijeko odmah prerađuju i dnevno naprave oko pet kilograma sira. Za jedan kilogram, koji košta oko 130 kuna, treba im desetak litara. A ako se sir dođe kupiti kod njih, “na kućni prag”, cijena je upola niža.

Nude oni, osim običnih i dimljenih sireva i one nešto egzotičnije. Tako kod Grčevića možete pronaći one s koprivom, paprikom, koprom, sezamom, ali i medom, nevenom, grožđicama... Ako kupci imaju neku svoju posebnu želju, umiješaju i taj sastojak.

Sezona pripremanja sira traje pet-šest mjeseci, a za jačih kiša, kada se Kupa izlije iz korita, dolazak do njihove farme posebno je zanimljiva dogodovština jer se na nju može stići samo čamcem. Godišnje za prodaju imaju i šezdesetak jarića, za čijim je mesom, kažu, najveća potražnja za Uskrs.

Koliko žive vage?

Na obiteljskom gospodarstvu u Jakuševcu, ali i na zemljištu u Donjem Dragonošcu, svinje pak uzgaja Marijo Bedeković, a osim što prodaje meso, radi i prerađevine – kobasice, čvarke, špek, kulen…

Odojke prodaje za 12-15 kuna po kilogramu, a ima i crne slavonske svinje koje koštaju 16 kuna žive vage.

“Crne slavonske svinje dosegnu i do 200 kilograma. A imam i mesare koji meso pripreme za 200 kuna po komadu”, kaže Bedeković.

Na njegovoj farmi kilogram kulena stoji 180 kuna, a slanine 80. “Friška” je kobasica 65 kuna, a osušena 100, također po kilogramu. Kod njega možete kupiti i krvavice, ali i mast, dok kilogram čvaraka košta 120 kuna. I sve su te prerađevine od mesa crne svinje.

Marijo Bedeković s ostalim poljoprivrednicima dijeli i jednako radno vrijeme. Odnosno – nema ga. Ustaje u šest ujutro i radi do kasno navečer. Nema tu svetka ni petka, kažu OPG-ovci, kojima kupnja “na kućnom pragu” uvelike pomaže i da opstanu u tom poslu

>>> SLAVONIJA U SRCU ZAGREBA: Prošetajte do trga i probajte najfinije kobasice i kulenove seke (FOTO)

>>> ŠPEKEC I KOBASE S KUĆNOG PRAGA: Odsad domaće proizvode možete prodavati s vrata


Komentari