ZAGREBAČKA BEAUTY STRUČNJAKINJA: ‘Žene često zaobiđu osnovnu njega koja bi trebala prethoditi botoxu i filerima’

Znalcima u svijetu beauty industrije ne treba mnogo objašnjavati tko je Tamara Krajač, koja je već 25 godina prisutna u svijetu njege i ljepote te dobro upoznata sa svim zakonitostima ove industrije te njezinim novitetima. Tamara je vlasnica beauty centra i  beauty akademije u kojoj ljude obučava o najnovijim svjetskim kozmetičkim trendovima. Također je i generalni zastupnik za brand PANDHY*S, koji se bavi isključivo organskom i prirodnom kozmetikom. Tamara je i međunarodni edukator za prirodnu kozmetiku, a na svojim putovanjima uvijek traži način da naučim neke nove tehnike i otkrije preparate
koje može prenjeti u svojoj beauty akademiji.

U kakvom stanju koža bude nakon ljetnih mjeseci ?

Htjeli mi to ili ne koža nakon ljetnih mjeseci uvijek bude dehidrirana, ma koliko mi brinuli o njoj. Sunce nemilice prži i makar pazili i ne izlagali mu se pretjerano, ono napravi svoje i koža bude u ne baš reprezantativnom stanju nakon ljeta.

Što možemo za nju učiniti od vatrogasnih mjera do onih sustavnih?

Zapravo se uopće ne bi trebali izlagati suncu ljeti osim iza 17 sati. Tko želi imati lijepu i zdravu kožu do poznih godina mora zaboraviti na sunčanje jer je teško popraviti oštećenja nastala uzrokovana izlaganju suncu. Kako se kaže bolje spriječiti nego liječiti je rečenica itekako primjenjiva kada je sunce u pitanju. Ono što možemo napraviti za našu kožu je stavljati obavezan zaštitni faktor. Ja uvijek preporučujem mineralni puder napravljen od čistih pigmenata iz kore zemlje, koji radi fizičku zaštitu od sunca zahvaljujući prirodnim pigmentima a uz to daje lijepu osunčanu boju. Također hyaluronski serumi su od
izuzetne važnosti. Kako sa svakom godinom života gubimo hyaluron, koji je sastavni dio naše kože važno ga je svakodnevno nadoknađivati. A to se posebno odnosi na ljetne mjesece kad bi nanošenje hyalurona trebala biti obaveza svaki dan prije i poslije izlaganja suncu. Rekla bih da se sa njegovim topičkim nanošenjem ne može pretjerati. Pandhy*s ima hyaluronske serume i ampule koji imaju 4 razne vrste molekula i vlaže i obnavljaju sve slojeve kože i dubinski vlaže.

Kako kožu pripremiti za niže temperature?

Nakon ljeta svakako je dobro napraviti učestale pilinge, kako bi makli stare slojeve kože. P o meni su najbolji enzimatski i kemijski pilinzi koje je najbolje napraviti kao seriju u kozmetičkom salonu s vašim beauty terapeutom. S tako pripremljenom kožom je puno bolje „komunicirati“. Nakon dobrog pilinga ona nam je kao pripremljeno čisto slikarsko platno na koje onda možemo slikati odnosno u ovom slučaju stavljati kreme, ulja, serume ili što je već koži potrebno.

Koje tretmane preporučujete?

Nakon ljeta osim pilinga preporučujem i tretmane dermapenom. Točnije mi u našem centru i akademiji koristimo nano pen koji je puno manje agresivan od klasičnog dermapena . Nano pen sadrži skroz male iglice koje su kao točkice čiji se ubodi ni ne osjete. Prije bih ga nazvala tretmanom infuzije koji dubinski regenerira kožu te pomoću kojeg unosimo vitaminske koktele i hyaluron koji koži vraćaju vlagu i zategnutost. Danas su dosta u modi i botox i razni filleri i ja nemam ništa protiv toga ukoliko je s mjerom napravljeno. No čini mi se da žene često puta zaobiđu onu osnovnu njegu koja bi trebala prethoditi tome, a to su npr.razne masaže za tonus, nanopen, te mikrostruje te naravno kvalitetna prirodna kozmetika, pa tek kad kožu dobro iskondicioniramo onda bi trebali nastupiti dermalni filleri i botox ukoliko je potrebno.

Što preporučujete od vitamina i suplemenata?

Svakako je važno imati izbalansiranu i redovitu prehranu, putem koje dobijamo najviše hranjivih tvari. Od vitamina bih izdvojila D, C ,E kao i cink, selen te ukoliko vam je koža suha svakako OMEGA masne kiseline. Također preporučujem ukoliko uzimate vitamine da ih uzimate svaki zasebno jer imaju puno bolji učinak nego multivitamin sve u jednoj kapsuli. Hyaluron koji se pije također je vrlo dobar kako za kožu tako i za zglobove.

Koji tretmane Zagrepčanke posebno vole?

Mislim da su Zagrepčanke jako dobro osvještene i po pitanju mode i po pitanju ljepote, tako da zaista prate trendove. Ovih godina su na zagrebačkoj beauty sceni dosta zastupljeni tretmani uklanjanja celulita putem maderoterapije (masaže drvenim valjcima protiv celulita), dermoabrazija, dermapena i HIFU. No, dosta se traže i usluge dermalnih fillera i botoxa.

Koji su tretmani koji su idealni za 20, 30, 40, 50?

U 20-ima koža još ima dovoljno vlage pa su joj dovoljne kremice neke lagane teksture čisto da održavaju postojeće stanje. No u tim godinama također znamo imati još problema s kožom i izbijanjima, pa onda to prikrijemo stavljajući teške pudere u nadi da će to zakamuflirati. Tada je važno stavljati mineralni puder kroz koji će koža moći disati i neće zaštopati pore.

U 30. i 40. bih rekla da je njega prilično slična. S tim da kakav temelj udarimo na prelasku 20-e u 30–e možemo reći da ćemo takvu kožu imati kasnije. Zapravo 30-e su nekako ključne i tu moramo posvetiti punu pažnju da je koža dobro ishidratizirana i nahranjena da čim kasnije odgodimo nastanak prvih bora. Zanimljivo i pomalo zastrašujuće mi je bilo kod mene same pratit nastanak prvih bora. Nema ih i onda se odjednom preko noći pojave. No u toj fazi nastajanja ih je važno odmah sanirati naravno koliko god je to moguće.

U 40. ako je do tada bila adekvatna njega što znači redovna fizička aktivnost, adekvatan unos vode i suplemenata, prirodna kozmetika i neki laganiji tretmani tipa, radiofrekvencija, mikrostruje, kemijski peeling . U tom slučaju ne bi trebali imati pretjeranih problema i vaš dobar status kože bi mogli održavati i dalje s mikrostrujama, kemijskim pilingom i tretmanom radiofrekvencije.

U 50. su već stvari malo drugačije jer obično tada žene ulaze u menopauzu pa je i hormonska ravnoteža poremećena što utječe na kožu i kosu. Kosa se prorjeđuje, a koža postaje krhkija i sklonija isušivanju. Često puta tu kozmetika nije dovoljna već bi se trebalo konzultirati i sa ginekologom da se vidi može li se i neka nadomjesna hormonalna terapija uzet kako bi se smanjio učinak menopauze na kožu. Što se tretman tiče tu će uz klasičnu njegu već svakako trebat razmislit i o dermalnim filerima, tretmanima laserom, HIFU I tretmanima krvnom plazmom.

Koje novitete na tržištu, po vama, treba izdvojiti? 

Od noviteta bih izdvojila preparativnu organsku kozmetiku i mineralne pudere koji nisu komedogeni i ostavljaju kožu da diše, a kod aparativnih tu su svakako i tretman krvnom plazmom, HIFU (ultrazvučni lifting lica).

Komentari