Za vrijeme pandemije Hrvati najviše kupuju ovo! U većini kućanstava jedan se račun debelo povećao

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U vrijeme nemilosrdne pandemije, osim životnih navika promijenile su se i one potrošačke, pa se tako modna odjeća zamjenjuje trenirkama i tenisicama. Neke su računi skuplji, neki jeftiniji, pokazuje to statistički podatci koji se referiraju na strukturu potrošnje kućanstava.

Sve skuplji računi za mobitel i Internet

Tako mnogi kažu da sada puno više troše na račune za mobitele, kao i na neke režije koje su prije bile jeftinije. Državni zavod za statistiku prije nekoliko dana je objavio podatke za veljaču, prema kojima je prvi put u proteklih godinu dana indeks tih cijena u međugodišnjim usporedbama imao pozitivan predznak. Nakon siječanjskih 0,3 posto pada, u veljači je tako mjerena godišnja inflacija bila također na 0,3 posto, ali rasta.

Indeks potrošačkih cijena izračunava se na temelju reprezentativne košarice koju čini oko 890 proizvoda. Svakog mjeseca prikuplja se oko 38.000 cijena na zadanom uzorku prodajnih mjesta. Zbog pandemije u košaricu su uvrštene jednokratne rukavice, zatim  zaštitna maska za lice i dezinficijens za ruke. Eurostat je u prosincu 2020. državama članicama dao preporuke oko izračuna pondera s ciljem da se uključe utjecaji promjena na izdacima za osobnu potrošnju zbog pandemije.

Više se kupuje hrana i piće, a sve manje odjeće

Za razliku od prošle veljače, ove se godine više kupuje hrana i bezalkoholna pića, a manje odjeća i obuća. Što se tiče režija poput (struje, vode, plina…) sa 16, 3 posto u godini dana su “skočile” na 17,7 posto. Troškovi vezani uz vlastiti prijevoz odnosno osobna vozila (kupnja, dijelovi, popravci, gorivo) u strukturi danas čine 13,3 posto, dok su prije godinu dana “težili” više od 15 posto.

S obzirom na posao koji mnogi danas rade od doma, povećali su se računi za mobitel, ali i za Internet, što je i bilo za očekivati.

 


Komentari