ZA 36 POSTO VIŠE: Zabilježeno preko 100 tisuća noćenja u Zagrebačkoj županiji

Facebook/Velika Gorica

Zagrebačka županija tijekom 2016. zabilježila je 131.641 turistička noćenja, što je za 36 posto više nego u istom razdoblju 2015. godine.

Porastao je i broj dolazaka za 26 % i to s 59.500 na 75.023.

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 88.136 noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 43.505 noćenja.

Od ukupnog broja dolazaka, 51.092 gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 23.931 domaći gosti.

I u 2016. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, ali bilo je turista i iz Kanade, Rusije, Novog Zelanda, Tunisa, Kine itd. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica i Samobor.

‘Okusi zagrebačkog kraja’

“Na porast broja dolazaka i noćenja zasigurno je utjecala blizina Zagreba, mnogobrojne manifestacije, razvijen izletnički lanac vrijednosti, raznolik i zanimljiv ruralni prostor te ono po čemu smo nadaleko poznati, bogata eno-gastronomska ponuda”, izjavila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, podsjetivši kako je nedavno 10 turističko-ugostiteljskih objekata s prostora Zagrebačke županije postalo nositelj standarda „Okusi zagrebačkog kraja“.

Brendirani u sklopu nacionalnoga projekta „Okusi hrvatske tradicije“, ovi objekti u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva glavna lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih su najmanje četiri vina.

“Moram pohvaliti izniman napor turističkih djelatnika koji iz godine u godinu podižu kvalitetu i kvantitetu turističke ponude u našoj županiji, a najljepše priznanje za njihov trud i rad su upravo ovi sjajni rezultati za koje ne sumnjam da će i u budućnosti nastaviti rasti”, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Golemi potencijal i odlična ponuda

“Osim iznimnih prirodnih ljepota i mnogobrojnih sadržajnih manifestacija koje privlače sve veći broj turista na naše područje, Zagrebačka županija ima golemi potencijal u razvoju zdravstvenog turizma.

Naime, u Ivanić-Gradu se nalazi jedinstvena bolnica u Europi poznata po ljekovitim tretmanima naftalanom, derivatom nafte, čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu. U ovoj godini za proširenje Specijalne bolnice Naftalan osigurali smo 10 milijuna kuna”, naglasio je Kožić nadodavši kako interes za navedenu bolnicu iskazuju gosti iz Amerike, Rusije, te Skandinavskih zemalja.

Stvaranje prepoznatljive turističke destinacije

Inače, Zagrebačka županija donijela je u 2016. godini Strategiju turističkog razvoja do 2025. godine koja predstavlja koncepcijski okvir za djelovanje svih interesnih skupina s područja turizma. Strategiju je izradila Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Institutom za turizam iz Zagreba s ciljem boljeg pozicioniranja i stvaranja prepoznatljive turističke destinacije u narednom razdoblju.

Također, u studenome 2016. godine predstavljen je Digitalni interaktivni prikaz Zagrebačke županije čiji multimedijski sadržaj nudi puni doživljaj ljepota „zelenog zagrebačkog prstena“ te, pomoću novih tehnologija, olakšava snalaženje u prostoru svakom korisniku.


Komentari