Legendarni hrvatski nogometaš: Obljetnica smrti jednog od osnivača Dinama

FOTO: povijestsporta.com
Na današnji dan, 11. listopada 1946. godine, iznenadnom smrću je umro Ivan ‘Ico’ Hitrec.

Ivan ‘Ico’ Hitrec bio je poznati nogometaš, koji je svoju karijeru započeo u zagrebačkoj HŠK Iliriji. Kao 14-godišnjak došao je u HAŠK, sa 16 godina bio je prvotimac u seniorima a sa 18 je već igrao u reprezentaciji Jugoslavije.
Kao središnji napadač postaje poznat nakon što je zabio dva gola protiv poznatog španjolskog vratara Ricarda Zamore za vrijeme prve noćne utakmice u Zagrebu kada su se susrele momčadi Zagreba i Madrida 1933. godine. Imao je brojne nadimke: Ruksak, Sinek a najpoznatiji je bio Ico.
Sam Hitrec je uvijek govorio da mu nije drago izvoditi udarce s 11 metara (penale ili jedanesterce) jer su ‘previše blizu’ (vratima). Kao vrhunski sprinter bio je sposoban sprintati 100 metara ispod 12 sekundi što je u njegovo vrijeme bilo poprilično brzo uzevši u obzir da je u isto vrijeme Jesse Owens trčao 100 metara za 10.30 sekundi.

Odigrao je 5 utakmica za reprezentaciju Zagreba i jednu za B reprezentaciju Jugoslavije (1936. godine). Za jugoslavensku A reprezentaciju (između 1929. i 1939. godine) odigrao je 14 utakmica i postigao 9 pogodaka. Prvu utakmicu je odigrao 1929. godine protiv Rumunjske (3:2) u Bukureštu, a posljednju 1939. godine protiv Njemačke (1:5) u Zagrebu.

FOTO: povijestsporta.com
FOTO: povijestsporta.com

Ico Hitrec je jedan od sedmorice Hrvata nogometaša koji su bojkotirali nastup za reprezentaciju Jugoslavije na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1930. godine u Urugvaju zbog preseljenja JNS-a iz Zagreba u Beograd. Hrvatski igrači nisu otišli, zajedno sa tadašnjim izbornikom Antom Pandakovićem, a momčad je naposljetku bila sastavljena od igrača iz beogradskih klubova.

Kao jedan od prvih hrvatskih internacionalnih igrača otišao je igrati za Grasshoppers u Švicarsku, gdje ga je tada najprestižniji športski časopis u Europi Kicker uvrstio u idealnu postavu europske elitne 11 (jedanaestorke). Igrajući za Grasshoppers u susretu s bečkom Austrijom, u Lausanni 1932. godine, teže je ozlijeđen (prijelom potkoljenice). Nakon oporavka, nastavio je kratko vrijeme igrati u zagrebačkoj Šparti te ponovno u HAŠK-u osvojivši prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1937./38.

Današnji GNK Dinamo osnovan je u lipnju 1945. godine kao Fiskulturno društvo komunalaca Dinamo, a nogometna sekcija je bila jedna od ukupno 17 sekcija tadašnjeg Fiskulturnog društva komunalaca Dinamo. U osnivanju tog društva sudjelovao je i Ico Hitrec.

11. listopada 1946. godine u Zagrebu, Ico Hitrec je umro iznenadnom smrću u 35. godini života.

U čast Ice Hitreca i Ratka Kaciana, dvojice prerano preminulih legendarnih dinamovih igrača, danas se zove omladinska nogometna škola zagrebačkog Dinama, te nogometno igralište Hitrec Kacian.

Izvor: Povijest sporta


Komentari