Vlaga i plijesan su iznimno opasni za zdravlje: Pročitajte kako ih spriječiti!

Foto: Lunos

Plijesan uzrokuje astmu, alergije, bronhitis, oslabljen imunološki sustav te je općenito opasna za zdravlje. Posljedica je vlage u prostoru koja je u jesensko doba još veća nego u ostatku godine.

Vlaga i plijesan muče previše domova. Crna plijesan nije samo estetski problem – izrazito je štetna po zdravlje jer uzrokuje teške respiratorne probleme i negativno utječe na imunološki sustav. (Foto: Lunos)

Dolazi doba godine kada će opasnost od plijesni biti najveća. Na prijelazu jeseni javljaju se prvi hladniji periodi, povećava se vlaga u zraku pa je pojava plijesni u našim domovima samo pitanje vremena. Znamo da plijesan nije samo estetski nego prije svega zdravstveni problem jer može uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme i negativno utjecati na imunološki sustav.

Koga najviše pogađaju problemi vezani uz plijesan?

Osobe koje imaju respiratorne bolesti, npr. alergije, kronični bronhitis i astmu, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, osobe koje već imaju problema s kožom (kao što je ekcem), pacijenti na kemoterapiji i trudnice. Također ga izuzetno slabo podnose dojenčad, djeca i starije osobe. Zapravo, na sve ljude može štetno djelovati i prouzročiti dodatne zdravstvene probleme.

Alergije su česta reakcija na plijesan. (Foto: Lunos)

Plijesan i alergije

Alergije su vrlo česta reakcija na plijesan. Alergije se pojavljuju kada imunološki sustav otkrije opasnu stranu tvar (kao što su otrovne čestice u plijesni), na koju reagira oslobađanjem histamina, što izaziva alergijsku reakciju. Osim toga, spore plijesni su toliko male da lako prodiru u tijelo.

Kada je vlaga previsoka, a kada preniska?

Ako imamo prenisku vlažnost u stanu, odnosno ispod 40%, mogu se javiti razne bolesti poput alergija, prehlada i osjećaja otežanog disanja. Zbog isušivanja zraka povećava se stvaranje prašine koja u dodiru sa zagrijanim površinama oslobađa različite tvari koje nadražuju dišne organe.

Međutim, ako imamo previsoku vlažnost, iznad 60%, počinje se razvijati plijesan na unutarnjim površinama. Pravi uzrok prekomjerne vlage teško je utvrditi, jer je povezan s mnogim čimbenicima. Uzroci stvaranja vlage u prostoriji su disanje, znojenje, pranje, kuhanje, pranje, sušenje rublja, nedovoljno prozračivanje… Sve to i više pomaže nakupljanju viška vlage u prostoriji.

Ukoliko imamo previsoku razinu vlage u kućanstvu riskiramo mogućnost nastanka plijesni koja šteti našem zdravlju. (Foto: Lunos)

U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu te postoji opasnost od pojave gljivica i plijesni. Svakodnevno prozračivanje prostorija je od iznimne važnosti kako bi zrak bio kvalitetan te kako bi se izbjegla visoka vlažnost.

Kako možemo trajno ukloniti vlagu i plijesan u domu?

Kvalitetnim ventilacijskim sustavom dugoročno otklanjamo problem vlage i plijesni.

Zbog aktivnog načina života, u praksi je gotovo nemoguće svaka dva sata otvarati prozore i pravilno provjetravati stambene prostore. U tu svrhu netko bi trebao biti cijeli dan kod kuće. Osim toga, na taj način se povećavaju troškovi jer jednim provjetravanjem gubimo više toplinske energije nego radom ventilacijskog sustava u 24 sata.

Konačno rješenje protiv vlage I plijesni- ventilacijski sustav Lunos omogućava protok zraka u cijelom prostoru. (Foto: Lunos)

Lunos decentralizirani sustav ventilacije osigurava dovod svježeg zraka u vaš dom dok se svi prozori i vrata mogu zatvoriti i time uštediti energiju koja bi se gubila izlaskom topline.

Sustav radi na način da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna ili izravno kroz vanjsku stijenku, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice.

Sustav automatski kontrolira i održava optimalnu razinu vlage i CO2 unutar doma te se time postiže kvalitetan zrak. Znamo da svježina, odgovarajuća vlažnost i pravi omjer CO2 i kisika jačaju imunološki sustav. Kvalitetan zrak spriječava stvaranje vlage, plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa te poboljšava kvalitetu života. Kvaltetan zrak je temelj zdravog života.

Montaže na Jadranu. (Foto: Lunos)

Prednosti ventilacijskih sustava su sljedeće:

– Iznimno efiksasan u borbi protiv vlage i plijesni

• Automatski uklanja ustajali zrak s neugodnim mirisima

• Uklanja suvišnu vlagu i štetne tvari te omogućuje dotok svježeg i filtriranog zraka

• Spriječava ulazak prašine, peludi i ostalih nečistoća izvana

• Ušteda energije 30 % jer se ne gubi toplina otvaranjem prozora

Foto: Lunos

Za više informacija posjetite web stranicu www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01 4816 581.


Komentari