VINTAGE BY VINISTRA: Zagreb uživao u vrhunskim odležanim malvazijama

Foto: PROMO

Ukupno 33 vinara predstavilo je u zagrebačkom hotelu Esplanade čak 53 vrhunske odležane malvazije, od kojih je najstarija iz 2003. Drugo promenadno kušanje iz serije Vintage by  Vinistra još jednom je oduševilo hrvatsku vinsku scenu.

Sommelieri, enolozi, chefovi, vlasnici vinoteka i restorana, vinski znalci i predstavnici medija uživali su u iznimnim malvazijama, među kojima su i one s višestrukom šampionskim titulama i odličjima svjetskog glasa, baš kao što su prije nekoliko mjeseci otkrili ljepotu odležanih terana na premijernom Vintageu u organizaciji Vinistre.

“Malvazija istarska jedan je od najupečatljivijih istarskih brendova, nijedna druga sorta nije imala takav utjecaj na razvoj Istre kao vinske regije, daje fantastična svježa vina, a o onim odležanim danas pišu i pričaju najpoznatiji svjetski vinski kritičari. Trebalo je puno hrabrosti, volje, truda i znanja da se kreiraju ovako iznimna vina koja u naše vinarije svake godine dovode sve veći broj stranih gostiju i koja su pozicionirala Istru kao vrhunsku eno-gastro destinaciju”, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre.

S njim se složio i istarski župan Boris Miletić koji je također istaknuo kako je malvazija jedan od najpoznatijih simbola istarskog poluotoka.

“Mnogima je prva asocijacija na Istru malvazija. Iako nismo vinska regija s najvećim površinama vinograda, naša filozofija je da težimo izvrsnosti i mislim da upravo istarski vinari to i dokazuju stoga im od srca na tome čestitam”, rekao je Miletić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila je istarskim vinarima na promociji povijesti, tradicije, kulture, izvrsnosti Istre i čitave Hrvatske.

“Ministarstvo poljoprivrede i dalje će prepoznavati sve vaše napore i nastojati doprinositi bilo kojem vidu vašeg uspjeha, internacionalizaciji i komercijalizacijia. Čestitam vam i na domaćinstvu prestižnog vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles koji ste na osnovu svoje kvalitete i dobili te s veseljem ističem kako će vas Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske podržavati u ovome, ali i svim ostalim projektima”, poručila je istarskim vinarima ministrica poljoprivrede.

 

Vintage od 2003. do 2020.

Na drugom promenadnom kušanju Vintage by Vinistra s odležanim malvazijama nastupile su vinarije Cattunar i OMO iz Brtonigle, Damjanić, Kadum i Agrolaguna iz Poreča, Benvenuti i Bertoša iz Kaldira, vinarija Marijan Arman, Rossi, Pilato i Sosich Wines iz Vižinade, Dobravac i Vivoda iz Rovinja, Meneghetti iz Bala, Matić i Polleti iz Višnjana, Anđelini iz Pazina, Anđelo Brčić iz Nove Vasi, Marčeta iz Fažane, In Sylvis iz Sv. Petra u Šumi, Vina Matošević iz Krunčići, Vina Zigante i Dešković iz Kostanjice, Ipša iz Livada, Medea iz Vodnjana, Vina Franković iz Buja, Kozlović i Prelac iz Momjana, Pervino iz Novigrada, Tomaz  i Fakin iz Motovuna, Degrassi iz Savudrije.

 

Masterclass oduševio vinske znalce

Poznati sommelier Emil Perdec uoči promenadnog kušanja odležanih malvazija održao je atraktivan masterclass i predstavio širok spektar sorte malvazije istarske. Odabrao je sedam malvazija koje su se sljubljivale s jelima Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić.

Orange Spritz, Medea Brut, vinarije Medea iz Vodnjana bio je sjajan uvod u ovu lijepu priču. Uz pjenušac RE vinarije Kabola iz Momjana serviran je tacos od crnog sezama, tartar od usoljenih repova crnih kozica, aioli od začinskog bilja i citrusa te hrskava salata.

Uz iznimnu Bomarchese Selekciju iz 2020. vinarije Degrassi iz Savudrije savršeno se sljubio dimljeni file brancina s umakom od suhe marelice i bijelog papra, a uz odličan Clemente blanc 2020, Damjanić vina iz Poreča poslužile su se školjke sv. Jakova, tikvice, marmelada od manga, tartufi i kokos.

Intrigantna Classica iz 2018. vina Poletti iz Višnjana i grdobina s blitvom i pjenom od krumpira, botargom od cipla i panko mrvicama bili su perfect match, a uz moćnu Simfoniju iz 2016. vinarije Dobravac iz Rovinja poslužio se američki striploin s krunom od pinjola i parmezana, bearmaise od smeđeg maslaca i bijele šparoge.

Za kraj, slatki Arbor Selection iz 2019. In Sylvis vina iz Sv. Petra u Šumi uz biskvit od pečene naranče i badema s kremom od vanilije, aromatičnim bademima s paprom i cimetom i kremom od pečene naranče. Prava eksplozija okusa.


Komentari