(VIDEO) Mlada automehaničarka otkriva kako auto pripremiti za proljeće, ali i s kakvim se preprekama susreće u svom poslu

Svatko zna da dobar majstor zlata vrijedi i zato je bitno pronaći onog pravog, jer nakon snijega i hladnog vremena automobile treba pripremiti za proljeće. Na što trebamo posebno paziti u ovo doba godine otkrila nam je 27-godišnja automehaničarka Ivana koja s ocem Ivicom radi i popravlja aute u njihovom servisnom obrtu, a kako mušterije reagiraju na ovu mladu djevojku saznali smo iz prve ruke.

“Najvažnije što moramo provjeriti nakon zime su kočnice i gume. S 15. travnjem tko želi mijenja gume sa zimskih u ljetne, a inače mijenjaju se zbog toga što zimske gume imaju duži period kočenja i ne paše im sama ta temperatura”, kaže nam Ivana Latković, automehaničarka.

Ivani je otac od malih nogu usadio ljubav prema automobilima, a kad otvori haubu možete biti sigurni, ova mlada žena razumije ama baš sve što se događa ispod poklopca, zato naglašava na što pripaziti u proljeće.

“Trebamo uvijek provjeriti prvo tekućine koje su u vozilu – motorno ulje, antifriz i tekućinu za stakla. Ulje se na svim autima koji imaju štangicu provjerava na samoj štangici, da li je dovoljna količina na motoru, što je vrlo bitno za dobar rad motora. Uvijek mora biti do maksimuma, ne do minimuma jer može doći do velikih oštećenja na motoru”, rekla nam je.

“Nakon toga bitan nam je antifriz kojeg moramo provjeravati zbog rashladnog sustava vozila i on se mijenja svake dvije godine. Bitan nam je jako i kočni sustav. Provjeriti kočnice, diskove, displočice, paktne kod vozila koji imaju paktne. To nam čuva glavu i to nas spašava od svih nesreća i svega ostaloga, a uz gumu je najbitnija stvar na vozilu”, govori.

U obiteljskoj radioni gospodin Ivica i dalje je glavni, ali Ivana se nada preuzeti posao u koji se zaljubila još dok je bila djevojčica.

“Od djetinjstva sam uz njega pa čak sam dobila i svoj motor na kojem sam ja mogla šarafiti i to me nekako privuklo tome. Kad je došao do ideje da otvara obrt odlučila sam zašto ne pomoći – da nešto svoje pokrenemo i da nešto svoje imamo”, kaže nam Ivana.

Ipak, da bi Ivanu ovo zanimanje moglo zanimati u budućnosti, Ivica nije ni sanjao.

“Nisam to nikad planirao u životu jer to nije ženski posao. Budimo otvoreni. Nije ovo lagan posao, to je strašno težak posao. Moraš imati komunikaciju sa strankama, nabava dijelova i znati puno tehničkih stvari o vozilu”, kaže nam Ivica Latković, vlasnik automehaničarskog obrta.

Uz sve predrasude Ivana ne posustaje. Automobili su njezina strast, pomaganje ocu ju iznimno veseli, a za čudne poglede muškaraca u dućanima za dijelove automobila više ne mari ni najmanje.

“Odbojni je stav muških mehaničara prema ženama koje dolaze u takve dućane. Uvijek gledaju s podsmijehom ‘Šta je ona došla tu kupit?’, ali navikneš se s time i kad shvate da znaš što govoriš onda i oni malo drugačije gledaju. Prije me kao mlađu, jer s 18 godina sam počela ulaziti u takve dućane, i onda su me znali dirati komentari, ali s vremenom oglušiš na to, prošlo je”, iskreno nam je rekla Ivana.

Ivana kvarove rješava kao od šale, a pamćenje koji dio se savršeno uklapa za koju marku automobila jedino je što joj zna zadati glavobolje u poslu.

“Više mi je izazov što ima puno marki vozila, pa treba naučiti sve, odnosno prepoznati sve, znati za koje idu koji dijelovi, ne pobrkati takve informacije u glavi i složiti to u svoju ladicu, to je ustvari jedini izazov”, govori mlada automehaničarka.

Naučit će mlada je, kaže njezin otac Ivica koji iznimno cijeni Ivanu i njezin trud koji ulaže u posao jer zna koliko ženska ruka znači u radioni:

“One su kvalitetnije nego mi muški. Prvo one bolje razmišljaju. Drugo, imaju bolje pamćenje, znaju puno drugih stvari koje mi muški ne znamo. Ona mi je desna ruka. Pri nabavi materijala i čak neke poslove joj mogu prepustiti da radi”.

Baš kao što Ivana ocu pomaže oko obiteljskog posla tako poručuje i svim vozačima da paze na svoje limene ljubimce.

“Treba paziti na auto. Ako piše da se servis vrši za 15 tisuća kilometara i onda treba napraviti servis, promijeniti filtere i ulje jer to je važno za zdravlje vozila, odnosno samog motora vozila”, zaključila je.

Komentari