(VIDEO) Jedinstvene, osebujne i inovativne ‘Auguste’: Poslušajte zašto Ivana i Gordana već 5 godina osvajaju publiku!

Osebujni glazbeni duo – djevojke čiji će vas taktovi osvojiti na prvo slušanje, a one same oduševit će vas svojom osobnošću!

Mlade, inovativne, originalne i osebujne. Ivana Lulić i Gordana Marković čine kantautorski duo Auguste, bend koji već 5. godinu zaredom na hrvatsku glazbenu scenu unosi jedinstvenu svježinu, a svoju nekonvencionalnost pretače u glazbu i stihove.

Djevojke nakon debitanskog albuma “Sve što je nekad bilo važno” spremaju novi album koji izlazi krajem ove godine, a ovog petka 21. travnja čekaju vas u 20 sati u klubu KSET gdje će zajedno s dečkima iz benda publici približiti svojih 20-ak pjesama, obilježiti 5. godišnjicu benda i prvi put uživo zasvirati nadolazeći singl Trebam malo.

Glazbeni dnevnik kroz koji ljudima prepričavaju emocije

Auguste su svoj prvi nastup imale 18. travnja 2012. godine u klubu Sax, a ovog utorka navršile su punih pet godina njihova malog benda! Tog dana 18. travnja, kažu, nisu ni sanjale da će jednog dana pisati vlastite pjesme i snimati albume.

To samo dokazuje koliko je život nepredvidiv i da treba uživati u svakom danu. Obje smo bile i u zborovima i u klapi, glazba je uvijek bila prisutna u našim životima. Prije je bila možda onako usputna, a sada sve više dolazi u fokus. Ako izvadim dnevnike iz osnovne škole, tamo sigurno neće pisati da sam htjela biti ispred mikrofona. Sjećam se trenutka kad me u glazbenoj školi profesorica odabrala da budem jedna od četiri solistice ispred zbora. Nisam mogla skriti čuđenje“, kazala je Ivana.

Svirale su, pjevale i nastupale i ranije, a Auguste je njihov zajednički autorski projekt.

Glazbenoj sceni možemo ponuditi naše tekstove i melodije, nekakav svoj glazbeni dnevnik kroz koji želimo ljudima prepričati svoje emocije. U koji god kontekst svog života netko uklopi naše pjesme, nama će biti drago“, kaže Gordana.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]A odakle naziv Auguste?Znači, pjesma Louisa Armstronga “What a Wonderful World” bila je jedna od mnogih na našem repertoaru još dok smo nastupale isključivo izvodeći obrade. Kad smo pjevale nju, uvijek se događala neka magična atmosfera i baš smo jako uživale pjevajući ju. Zvučala je lagano, a imala je težinu, bila je ozbiljna, a nekako dječje jednostavna, a slagale smo baš lijepe harme i mogle smo bez problema improvizirati… tada smo shvatile da jednog dana želimo pjevati takve pjesme, ali s našim potpisom. Da budu baš naše.”

Tada su se u ovom formatu rodile Auguste, budući da je pjesma “What a Wonderful World” napisana u kolovozu (August na engleskom) 1967. godine.[/box]

Auguste_Photo03_2016_cc_Josip_Ninkovic_Universal_Music

A tko su Ivana i Gordana?

Kantautorice Ivana Lulić i Gordana Marković svoju glazbenu karijeru započele su neuobičajenim vokalnim aranžmanima uz pratnju samo jedne gitare, a okupivši prateći bend, Auguste, ušle su u novu fazu autorskog stvaranja, gdje je ogoljeni pop zamijenjen bogatim glazbenim aranžmanima, no i dalje uz njihove prepoznatljive vokalne igre u kojima nimalo ne bježe od pitkog, ali ženstvenog popa.

No, kako bismo bolje upoznali Ivanu i Gordanu, zamolile smo ih da opišu jedna drugu.

Gordana je moja najbolja frendica, djevojka duge smeđe kose, jako talentirana cura koja voli Italiju, lakirane nokte, Beatlese, jazz, kavu i kolače, želi otići na Island i vjerojatno bi najviše na svijetu uživala da se rodila tamo negdje 1947.” opisala je Ivana svoju prijateljicu i kolegicu.

Kud me baš stavila u ratno doba! Možda radije tamo negdje 30-e! Ivana je, dakako, jedna od važnijih osoba u mom životu, prijateljica i kolegica u isto vrijeme. I baš mi je drago da se isprepliće i jedno i drugo. Ja bih za nju rekla da obožava Afriku i slonove. Čitati beskonačno mnogo knjiga, slušati glazbu s gramofona. Radi apsolutno najbolji slano slatki kolač na svijetu (ne znam mu točno ime), zaljubi se u vrlo kratkom roku, oduševi se nečim u isto tako kratkom roku. Ne zna skriti kad joj se nešto ne sviđa. Voli prugice i točkice. Eto, ukratko“, kazala je Gordana za Ivanu.

auguste 10

Novi album: ‘Melankolija s pozitivnom notom i notom odlučnosti da se krene dalje’

Novim albumom mlade glazbenice ciljaju na višu umjetničku razinu jer je debitanski album bio, kaže Ivana, baš to – debitantski; napisale su prve pjesme, prvi put ušle u studio i prvi put sve radile, a sada već, kaže mlada umjetnice, imaju neku predodžbu što sve moraju proći snimajući drugi album, pa im je objema sve puno ležernije i imaju više vremena baviti se kreativom.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Auguste iza sebe imaju jedan studijski album, naslova “Sve što je nekada bilo važno”, objavljen sredinom listopada 2015. godine, a koji je nastao u produkciji Tomislava Franje Šuška, producenta odgovornog i za novi singl “Trebam malo”. Njihov je rad prepoznat i od strane struke, pa su tako na prošlogodišnjoj dodjeli nagrade Porin bile nominirane u kategoriji Novi izvođač godine.[/box]

Svaka nova pjesma koju smo napisale za ovaj album u tom je trenutku bila vrhunac našeg stvaranja. To obožavam! Iznenađujemo se baš svaki put“, istaknula je Ivana.

Poruka koja se provlači kroz sve pjesme je da se svi kad-tad nađemo u situaciji da nekoga čekamo, da nismo sigurni treba li i dalje čekati ili jednostavno odustati od nekih situacija i nastaviti dalje. Zvukovno je tu i dalje prisutna melankolija, ali s nekom pozitivnom notom i notom odlučnosti da se krene dalje“, opisala nam je Gordana što pjesme na novom albumu poručuju publici.

Djevojke i dalje, kažu, nisu zaljubljene, stoga su na novom albumu ostale crpiti inspiraciju iz nekih prošlih situacija, no zvučna slika se, kažu glazbenice, dovoljno promijenila da se osjeti napredak, a opet su zadržale svoju prepoznatljivost.

Tanka je to granica i ponekad smo je prelazile tijekom snimanja, no u konačnici smo došle do zvuka koji nam se toliko sviđa da ga baš volim čuti na radiju. Kada pišem pjesmu, nemam publiku u podsvijesti, ali mislim da smo nas dvije toliko jedne obične djevojke da zapravo u pjesmama komuniciramo stvari koje bi rekle prijateljima. Naravno da se onda može i publika koja dijeli naš senzibilitet povezati s njima“, ističe Ivana.

‘Ispod kože smo svi jednaki’

Djevojke su svojom glazbom dotaknule duše brojnih slušatelja, a dokaz tomu je pun inbox na službenoj Facebook stranici benda u koji su im se javljali ljudi koje ne poznaju s riječima zahvale jer su se pronašli u njihovim pjesmama.

Pisali su nam da su imali osjećaj kao da pišemo o njima. Kad shvatiš da smo ispod kože zapravo svi jednaki, da volimo dobre stvari, da nas pogađaju one ružne, da svi imamo iste osjećaje i da volimo i želimo biti voljeni, da težimo k Ljubavi, onda i te pjesme koje stvaramo dobiju svoju svrhu. Ako nešto što sam napravila svojim rukama može usrećiti drugu osobu, onda za mene nema većeg zadovoljstva“, kazala je Ivana koja je, kaže, pjesme počela pisati prvo da bi izliječila sebe, a kada je ozdravila i maknula sebe iz centra, vidjela je da zapravo čini dobro nekom drugom.

Za Gordanu je umjetnost prvenstveno način komunikacije je i na neki način, kaže glazbenica, odraz vremena u kojem umjetnik stvara.

Svatko odabire medij koji mu najbolje odgovara i na taj način iskreno može progovarati o onome što je zaista u njemu, što možda riječima nebi mogao niti izgovoriti.

auguste 4

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Svakim danom čovjek mora ciljati da na neki način pomiče vlastite granice. I to je zapravo ključ uspjeha, za mene. Ne fokusirati se na neke ostale stvari zbog kojih možda pjesma nije dospjela na ovu ili onu top ljestvicu, nego jednostavno težiti tome da svaki dan iz sebe izvučeš što više. I učiti jako puno o glazbi. Jedino tako se može napredovati.” – Gordana Marković.[/box]

Glazbeni uzori

Što se tiče njihovih glazbenih uzora, Ivana prati aktulanu američku scenu, pa joj, kaže, uvijek nešto ostane u podsvijesti. Također bi, kaže, htjela izbrusiti svoj stil poput dragih joj pjesnika – Mike Antića ili Dobriše Cesarića, budući da u bendu više radi na tekstovima.

Trenutno su mi jako drage cure iz benda All Our Exes Live In Texas koje su objavile sjajan album “When We Fall”, a slušam puno i Ryana Adamsa pogotovo otkad sam saznala da za moj rođendan nastupa u Zagrebu. Također, Allman Brown i njegov album “1000 Years”. Neizostavni su i moji najdraži Mumford & Sons sa cijelom diskografijom“, kazala nam je naša sugovornica Ivana.

Gordani je uzor svaki glazbenik za kojeg osjeti da istinski živi glazbu i umjetnost jer to, ističe Gordana, znači da i ono što stvara smatra nekim materijalom koji želi podijeliti.

Zaljubila sam se u jazz preko Elle Fizgerald, slušam rado Saru Bareilles, Katie Melua, First Aid Kit, Norah Jones…

auguste 12

Glazbom ispunjavaju i slobodno vrijeme

Kada ne nastupaju i imaju slobodnog vremena, djevojke ga kvalitetno provode, a u svakom “kutku” dana prisutna je umjetnost.

Ako uhvatim nešto slobodnog vremena, onda se volim naći s dragim ljudima i pjevati. Baš svaki dan nađem barem pola sata ujutro i pola sata navečer za čitanje knjige. Ove godine postavila sam si reading challenge na 55 knjiga i mislim da bi ovaj cilj mogla dostići već krajem ljeta ako nastavim ovim tempom, a najesen planiram i neki ozbiljni kondicijski pothvat tako da već sada trčim i vježbam“, kazala je Ivana, dok Gordana i slobodno vrijeme ispuni glazbom, sviranjem gitare ili klavira, čitanjem, druženjem s prijateljima i fotografiranjem, a s ozbirom na količinu hobija kojima se bavi – htjela bi da dan ima više sati.

Obje žive u Zagrebu već godinama, a Ivana vrijeme u našem gradu voli provoditi na obali Save u miru, dok Gordana voli cijeli Zagreb, posebice šetnje i kave u gradu, no kaže da ionako nije bitno mjesto već društvo.

Što se tiče daljnje budućnosti, djevojke idu laganim tempom:

Ništa ne možemo siliti. Dok bude inspiracije i volje, bit će i Augusta“, zaključile su glazbenice.

auguste 2


Komentari