Veliko istraživanje Lucije Lugomer o ponudi badića većih konfekcijskih brojeva: Otkrila koliko su plus size žene zakinute

FOTO: Instagram / Lucija Lugomer

Istraživanje je prikupilo poveći broj pozitivnih komentara žena koje su se prepoznale u ovoj problematici o kojoj se premalo govori.

Društvo je samopouzdanje pretvorilo u hendikep od kojeg ono zarađuje jer će osoba niskog samopouzdanja poželjeti biti dio krda, a pritom izgubiti vlastiti identitet i osobnost koja čini ljepotu te osobe, uz njezine druge kvalitete. To vodi do konformiranja uvezenom idealu ljepote, koji su pak doveli do zapadnjačkih standarda ljepote i fenomena globalizacije missica.

Ova je problematika posebno očita tijekom sezone u modi. Mnoge žene svakog ljeta muku muče s pitanjem kupnje badića, tim više ako nose veće konfekcijske brojeve jer trebaju “kopati” danima kako bi našle nešto će im koliko-toliko stajati.

O ovoj je problematici progovorila Lucija Lugomer, najpoznatiji hrvatski plus-size model. Ona je, naime, odlučila istražiti kakva je ponuda badića većih konfekcijskih brojeva u trgovinama. Obišla je nekoliko poznatih high street dućana, ali i onih manje poznatih kako bi proučila što se nudi.

FOTO: Instagram / Lucija Lugomer
FOTO: Instagram / Lucija Lugomer

Riječ je ipak, kaže i sama Lucija, o odjevnom komadu koji se kupuje svakog ljeta, a koji, iako se tako ne čini, iziskuje puno vremena i još više potrošenih novaca i živaca. Uz to itekako utječe i na samopouzdanje žena.

U svojoj je objavi na Facebook stranici zamolila žene da joj kažu gdje kupuju badiće, te da ju uz to upozore i na loše prodavačice, u kojim točno trgovačkim centrima kupuja, kolika je ponuda ako je već imaju, što uključe i stranice, dućane, web shopove, mjesta, ali, naravno, i kritike. Poziv je poslala i brendovima koji se pronalaze u njezinoj objavi, da joj se jave pa da zajedno naprave suradnju. Ovom je tematikom pokrenula lavinu komentara jer ipak, s ovime se svako ljeto suočava velik broj žena.

‘Svaki brend ima drugačije konfekcijske brojeve’

Njezin se projekt ubrzo pretvorio u stvarnost zahvaljujući njezinim pratiteljima i medijima, a samo proučavanje ove tematike joj je, kaže, bio pravi gušt.

“Iskustva su bila svakakva. Možete primijetiti da svaki brend ima drugačije konfekcijske brojeve, te je to surova istina u kojoj se nalazimo. Badići koje vidite u prilogu su proučavani do detalja te se zbilja nadam da će barem nekoliko Vas pronaći ovo zbilja velikim iskustvom kroz tuđe oči i ruke. Znam da isto tako mnoge od vas nemaju vremena niti volje i samopouzdanja pronaći badić iz svojih snova. Tržište i konkurencija su veliki, ali smatram da stvarno za svakoga postoji ponešto. Ovime isto tako želim poslati poruku da svoje ljetne dane možete provesti bezbrižno. Svjesna sam da smo svi različitih veličina i stoga sam to imala na pameti prilikom biranja brendova.

Međutim, najbolje sam mogla prikazati artikle u svojoj veličini, jer će pojedini biti i slikani tijekom srpnja baš na meni. Svjesna sam toga da postoje i brendovi koji su orijentirani na manje konfekcijske brojeve i da imaju svoju publiku. Ja sam morala birati brendove koji imaju moju veličinu pa s nekim brendovima nisam mogla ni surađivati, jer je najveća veličina bila npr. C košarica, a to su brendovi poput: Calzedonia, Woman Secret, Oysho, New Yorker, itd.”, kazala je Lucija i dodala da je to saznala tako da je ušla u dućan i pitala koji im je najveći konfekcijski broj.

Problematika s kojom se susrećemo je mnogobrojna, poput:

1. Gdje pronaći dućane koji imaju asortiman veći od košarice E?
2. Zašto skoro svi dućani koji drže kupaće kostime moraju na svojim reklamama imati ‘savršene’ modele?
3. Zbog čega su veće veličine ponuda koja izgleda samo za žene 40+ (same ste ih nazvale ‘bapskim’ modelima)
4. Zašto su nešto veći modeli automatski i skuplji?
5. Ako uspijem pronaći odgovarajući gornji dio, zašto mi donji ne odgovara i obrnuto?
6. Kako saznati što se više isplati, dati velike novce za badić ili kupovati sezonski?
7. Zašto sve visi na krivom mjestu kada bi me badić baš trebao dobro primiti?

FOTO: Facebook / Lucija Lugomer
FOTO: Facebook / Lucija Lugomer

Ugodno iznenađena jednodijelnim modelima

Potrudila se, kaže, uzeti što različitije artikle kako bi drugim ženama na nekim primjerima dala do znanja koliko svatko od nas trend, udobnost i kvalitetu smatra različitim.

“Željela sam uključiti barem 1/2 gornja djela koja nisu podstavljena ili koja barem nemaju žicu, ali da budem iskrena, ili nije bilo moje veličine ili je dizajn bio gotovo smiješan.

Saznala sam i informaciju kako je najtraženiji broj kod nas – broj 42/44 ili D košarica (ma mi Hrvatice smo aman-taman!), ali u proizvodnji jednostavno smatraju da je to dupli materijal koji treba moći novčano pokriti. Dosta brendova se priklanja određenoj skupini publike i kijenata što mi je okej jer ne trebaju svi pokrivati baš sve. Generalno bih za sebe rekla da za gornje dijelove (80D) zbilja nisam imala nikakvih problema u pronalasku, ali u donjem kao i uvijek – jesam (44).

Što se tiče jednodijelnih modela, ostala sam jako ugodno iznenađena, i da Vam budem iskrena, ovo će biti moje prvo ljeto da sam se odlučila na jednodijelni badić. Divni modeli, jako lijep i jednostavan dizajn, ima ih najčešće u većim veličinama, lijepo drže i dobro pokrivaju. Često sam ga izbjgavala jer – kad će se to više osušiti i vratit ću se doma bijelog trupa!” našalila se Lucija.

Tržište je, kaže, namijenjeno za područje cijeloga svijeta, a neke su države, istaknula je, poznate po određenom obliku tijela, naravno, uz iznimke.

“Jako puno robe je i kod nas počelo dolaziti iz Kine, a neki čak i iz vrlo dobro nam znane Dubrave. Automatski znate da nešto baš i ne valja. Osobno mi je bitnija kvaliteta nego kvantiteta, ali zbilja sve ovisi o Vama. Želite li badić koji košta, ali i traje, naći ćete ga. Želite li badić za koji Vam je u interesu da prati trend sezone, naći ćete ga još lakše!” ustvrdila je Lucija.

Nadalje, istaknula je da o dobroj kupovini često ovisi i kakve su same prodavačice, koliko su spremne pomoći i kako se baš taj dan osjećate, što utječe na to što ćemo kupiti i kako ćemo doživjeti sebe u ogledalu.

FOTO: Instagram / Lucija Lugomer
FOTO: Instagram / Lucija Lugomer

Posebno se zahvalila svim brendovima koji su joj svojim primjercima obogatili prezentaciju ovog projekta i nju samu potaknuli na još dublju problematiku donjeg rublja i badića. No, neki brendovi, kaže Lucija, ignorirali su ovi tematiku i očito nisu, smatra, pronašli potencijal u ovoj suradnji, zbog čega joj je, ističe, jako žao.

“Provela sam preko mjesec dana istraživajući ovu tematiku, ulazila u razne dućane, izdvojila čak i svoje privatno vrijeme, dovela se u par divnih, ali i neugodnih situacija te sam i više nego zadovoljna rezultatom”, zaključila je Lucija u objavi.

Svojim je istraživanjem itekako pomogla brojnim ženama kojima kupovanje badića više neće predstavljati problem, već užitak. Brojne su se žene prepoznale u ovoj problematici o kojoj se premalo govori


Komentari