Uskrsna košarica: Evo koliko će građani potrošiti ove godine

FOTO: Wikimedia

Uskrsna potrošnja dijeli se u tri kategorije.

Pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić kazala je da ćemo ove godine u uskrsnom tjednu potrošiti oko 1,6 milijardu kuna, što pokazuje analiza podataka koji se odnose na fiskalizaciju i iznose računa. Također, dodala je da prosječno hrvatsko kućanstvo tada potroši oko 15 posto više nego u običnom tjednu tijekom godine.

Ipak, tradicionalno je najveća potrošnja u uskrsnom tjednu, i to u petak i u subotu, što pokazuju podatci analizirani u protekle tri godine. “Kad je riječ o uskrsnoj potrošnji i blagdanskom stolu, njegov se sadržaj prati od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka te se dijeli u tri kategorije: skromniji, srednji i bogati.

“Procjenjuje se da će skromnija košarica ove godine stajati oko 550 kuna, srednja oko 1000 kuna, a bogata 1500 kuna”, ističe Ravlić.

Dodaje da se sadržaj triju košarica najviše razlikuje po vrsti i cijeni glavnih namirnica, točnije ribi i mesu te uvrštenosti slastica, grickalica i pića, koji su gotovo kao kategorija luksuznih proizvoda sadržani u bogatoj i, u malo manjoj mjeri, srednjoj potrošačkoj košarici, a u skromnoj su izostavljeni.


Komentari