UPOZNAJTE EXOTIC KINGA IZ DONJE BISTRE: ‘Prvi sam počeo uzgajati egzotično voće i povrće u Hrvatskoj’

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Banane, jalapeno paprika, liči, mango, avokado i pregršt drugih egzotičnih sadnica, zvuči naprosto nezamislivo u bašči jedne hrvatske obitelji. No, Ivan Šulog dokazuje suprotno. Ovaj poduzetnik, još od 1996. godine marljivo sadi i uzgaja egzotično voće i povrće.

“Još sam kao student razmišljao kako raditi nešto što nitko drugi ne radi, ali teško je bilo dohvatiti takvu ideju 90-tih. Ali dok sam čekao jedan dan ispit, zamolio sam kolegu da mi posudi novine. Otvorio sam duplericu, a kad ono veliki naslov “Kiwano: egzotično voće koje se može uzgajati kod nas”. To je bilo to”, prisjetio se svojih početaka Ivan Šulog, prenosi Agroklub.

I tako se odlučio na ono što do sada nitko u Hrvatskoj nije, uzgajati egzotično voće i povrće.  Poduzeće simpatičnog naziva Exotic King otvorio je u blizini  Zagreba, u Donjoj Bistri.  Na samom početku, osnovni proizvod bio je Kiwano, a danas Exotic King isporučuje veći broj egzotičnih proizvoda na vrlo zahtjevno europsko tržište. Šulek tvrdi da mnoge od egzotičnih vrsta, bolje uspijevaju kod nas nego u zemljama porijekla, a i nutritivno su vrijednije namirnice od onih na koje smo navikli.

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Veliko odricanje i požrtvovnost stoji iza uspjeha ovoga poduzeća, a razlika u kvaliteti je očita. Egzotično voće i povrće vrlo je zahtjevno, te teško „podnosi“ dugi transport, stoga je ovo poduzeće zbog blizine zemljama EU idealno za izvoz jer je mogućnost gubitka kvalitete proizvoda pri transportu smanjena je na minimum.

Trenutno najviše izvoze za Ujedinjeno Kraljevstvo i Belgiju, a u Austriju i Njemačku po dogovoru. Moto Exotic kinga je „Upravo ubrano za vaš stol“, a ako ste ljubitelj egzotičnog voća i povrća opskrbite se domaćim proizvodima putem njihovog webshopa.

Pilot plantaže indijanske banane u Zagorju i Poličniku izazvale su veliki interes tržišta. Upravo bi zbog ove nutritivne bombe Hrvatska mogla postati jedan od glavnih izvoznika tog zdravog voća na EU tržište, ali i Japana koji izrazito cijeni takve inovativne vrste.


Komentari