Unuka vlasnice prve trgovine igračaka u Zagrebu ide bakinim koracima!

Kištra je dizajnerska firma smještena u Zagrebu koja se bavi proizvodnjom interaktivnih, ručno rađenih igračaka za djecu, a postoji tek dvije godine.

Potječe od starozagrebačke firme Igračke Vavra – prve trgovine i proizvodnje igračaka u Zagrebu. Vlasnica trgovine Igrački Vavra, koja je poslovala od 60-ih do 90-ih godina prošloga stoljeća, bila je baka vlasnice Kištre koja je sve igračke sama izrađivala te je imala oko 160 vlastitih patenata igračaka.

Kištra by Vavra

Vlasnica i kreativka Kištre, izumiteljica Gumbeka i drugih maštotvorina je Lea Vavra, koja je završila studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu izradivši modularne plišane igračke koje djeca sama sastavljaju-“Gumbeke”, kao diplomski rad. Lea je od bake zadržala ljubav prema igračkama i kvalitetnim, ručno izrađenim proizvodima. Gumbeki dolaze u dijelovima te djeca imaju zadatak spojiti ih sa gumbima, na što je moguće više različitih načina.

Simpatična Lea vjeruje kako igra, osim što je zabavna, može biti inteligentna, poticajna te pogodna za zdravlje djeteta. Svi njezini proizvodi ručno su rađeni s puno ljubavi i pažnje, a ono što ih čini posebnima je dizajn koji pomaže pri usavršavanju finomotoričkih i kreativnih vještina svakog djeteta.

Kištra by Vavra
Od didaktičnih igračaka, Lea proizvodi Gumbeke, Filceke – paketić koji se sastoji od svih potrebnih dijelova za sastavljanje svoje igračke – komadića tkanine, vune za punjenje, a uključuje i šivanje (po već probušenim rupicama) sa plastičnom iglom. Lea proizvodi i igračke za male bebe, naziva Sunčeko, čije su zrake zapravo otpadni materijal od onog od kojeg se izrađuju Gumbeki – čime nastoji reciklirati što je više materijala moguće.
Sunčeko je, osim za zabavu, djeci korisno i za poticanje razvoja oka kroz viđenje šarenila, kontrasta i tome sličnog. U džepu Sunčeka nalazi se proso i lavanda čime se postiže ugodan miris, a može se i zagrijati te Sunčeko pretvoriti u termofor ili se staviti u hladnjak pa Sunčeko učiniti hladnim oblogom.
Uz navedene igračke, izrađuje i Zmijice– redizajnirane igračke koje je radila i njezina baka – koje su posebne zbog toga što imaju “oči” proizvedene još u Igračkama Vavra te će ih izrađivati, kaže, dok ne potroši sve oči koje su ostale.
Osim navedenih igračaka, Lea proizvodi i proizvode po narudžbi, koje najbolje prodaje, a od kojih su najčešći kućni ljubimci. Od najneobičnijih personaliziranih igračaka, Lea je izradila lutku – svekrvu jedne žene, “graduation potato”, anatomsku kost od konja, a takve ideje najviše voli, jer kako kaže- što luđe, to izazovnije i bolje.
Marljiva Lea igračkama posvećuje punu pažnju, a za izradu, primjerice, Gumbeka, izdvoji čitav jedan dan, dok u prosjeku radi po 15 sati dnevno. Materijale je još do nedavno nabavljala samo na hrvatskom tržištu – po zagrebačkim trgovinama, a od nedavno ih nabavlja iz Nizozemske.
Vlasnica i radnica svojeg zanata u planu ima i društveno odgovorne projekte koji uključuju vraćanje “istrošenih” igračaka koje će, ako su još iskoristive, pokloniti djeci u domovima, a  ukoliko se više ne mogu popraviti, planira ih “rasparati” te od ostataka materijala napraviti dekice koje će donirati, primjerice, u Azil. Još nitko igračke nije vratio nazad, ali je od svojih otpadnih materijala počela realizirati ideju.
Sa svojim igračkama, Lea je prisustvovala brojnim sajmovima, koje smatra idealnim mjestom da pokaže svoj zanat i zainteresira ljude za takvu vrstu igračaka.
Kištra by Vavra


Komentari