Ukida se porez na rabljena vozila, umjesto njega nova pristojba

Ilustracija/commons.wikimedia.org

Ministarstvo financija pustilo je u javnu raspravu prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na motorna vozila zbog kojih se mijenja oporezivanje rabljenih vozila.

Po novom bi se, tako, plaćala upravna pristojba prema starosti vozila i snazi motora, a ne porez na temelju vrijednosti automobila kao dosad.

Po sadašnjem zakonu , kupci rabljenih vozila plaćaju poseban porez na stjecanje po stopi od 5 posto na procijenjenu vrijednost vozila, ukoliko se na to stjecanje ne plaća PDV ili porez na nasljedstvo i darove. Dokaz o plaćanju poreza uvjet je za dobivanje registracije i prijenos vlasništva.

Poreznu osnovicu (vrijednost vozila) određuju porezni obveznici na temelju Kataloga rabljenih vozila (Eurotax), kojeg izdaje Centar za vozila Hrvatske. U njemu su cijene rabljenih vozila raspoređene po godištima.

Ovakav model oporezivanja gotovo da i ne postoji u Europskoj uniji, uz Hrvatsku ga imaju još samo Španjolska i Grčka. Većina europskih zemalja nema porez na stjecanje motornog vozila, a kod prijenosa vlasništva rabljenih vozila plaća se naknada, kojom se pokrivaju administrativni poslovi. U Njemačkoj, primjerice, ta naknada iznosi 50 eura neovisno o vrijednosti rabljenog vozila.

Ministarstvo financija uložilo je prijedlog po kojem se ukida porez, a uvodi se pristojba. Osim toga, trebao bi se i pojednostaviti i skratiti administrativni postupak pa bi se sve radnje u vezi prijenosa vlasništva odvijale na jednom mjestu. Upravo zbog toga će se obbračunavanje i naplata buduće pristojbe prebaciti u MUP.

Ipak, glavna novost je da se namet više neće obračunavati po vrijednosti vozila, nego prema starosti i snazi motora u kilovatima. Iznos pristojbe biti će propisan Tarifom upravih pristojbi, kojom se inaće propisuju cijene raznih administrativnih usluga, koje naplaćuju državne institucije poput pristojbe za izdavanje osobnih dokumenata.

U prijedlogu se ne spominje kolika će biti visina ove pristojbe, pa još nije jasno hoće li kupci rabljenih vozila plaćati više ili manje nego dosad, piše tportal.


Komentari