Udružena braća proizvode medovinu koja popravlja krvnu sliku i usporava starenje! Evo gdje ih možete pronaći u Zagrebu

Foto: Josip Štiburek

U sklopu OPG-a Ferbežar iz Vinkovaca zaživio je obiteljski projekt braće Gorana i Antonia. Ovi Slavonci pčelarstvom se bave više od desetljeća te su to znanje odlučili primijeniti i na proizvodnji pića. Tako je nastala Medovina, jedno od najstarijih alkoholnih pića zlatne boje i slatkastog okusa. Najjednostavniji opis za medovinu bi bio da se radi o vinu od meda, no postupak je nešto kompliciraniji.

Foto: Josip Štiburek

Braća iz Vinkovaca proizvode stoljetno piće

“Proizvodnja medovine najsličnija je vinskoj fermentaciji. Baza nam je otopina meda i pročišćene vode, tako dobivamo mošt u koji ubacujemo posebne selekcionirane vinske kvasce i pokrećemo fermentaciju. Primarna fermentacija traje do dva mjeseca, nakon toga ide bistrenje i medovina potom ide na odležavanje do tri mjeseca u inoks ili drvene hrastove bačve.

Foto: Josip Štiburek

Sve se radi u kontroliranim uvjetima, od praćenja procesa proizvodnje u našem labosu do održavanja stabilnih temperaturnih uvjeta fermentacije. Kao i različita vina tako i različite vrste medovine idu uz različita jela, primjerice naša tradicionalna medovina dobro bi se slagala sa svinjetinom, orašastim plodovima, mekanim i laganim sirevima, dok bi naš Melomel (voćna medovina) od jagode, višnje i vanilije kao i ostale medovine od crvenog bobičastog voća dobro išle uz crveno meso, suhomesnate proizvode, roštilj, čokoladu i jake sireve”, objašnjavaju Goran i Antonio Ferbežar.

Gdje se može kupiti?

Foto: Josip Štiburek

Medovina je na području Hrvatske i dalje relativno nepoznato piće pa većina onoga što prodaju odlazi na poklone jer domaći potrošači još uvijek nemaju naviku svakodnevne konzumacije. No, u zapadnim zemljama Europe i Americi vlada sasvim drugačija slika. U tim područjima, medovina je na razini proizvodnje i potrošnje craft piva.

Foto: Medovina Ferbežar

Proizvodi Mederije Ferbežar mogu se kupiti na samom OPG-u, koji se nalazi u Vinkovcima u ulici Tvrtka Kotromanića 39 ili se mogu naručiti putem društvenih mreža Medovina Ferbežar. U Zagrebu se mogu kupiti u trgovini Crotaste (A. Cesarca 5) i Lijepo a naše (Britanski trg 3).

Braća Ferbežar imaju velike planove po pitanju popularizacije ovog pića te im je cilj svoju ponudu uvesti u restorane i ugostiteljske objekte. S obzirom na to da Ferbežari kažu da njihova medovina popravlja i krvnu sliku, okrepljuje, poboljšava apetit i usporava starenje organizma, ne vidimo razlog zašto u tome ne bi uspjeli.

Komentari