U MORU LUBENICA, KOJA JE ONA ‘PRAVA? Uz par trikova, nema šanse da ćete pogriješiti prilikom odabira najslađe i najsočnije

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL/ Ilustracija

S ljetom nam dolazi sezona lubenice, omiljene poslastice većini ljudi. Iako je zapravo povrće jer spada u porodicu tikvi u kojoj se, između ostalih, nalazi i krastavac i bundeva, lubenicu prozivaju “kraljicom voća” tijekom ljeta. U svom sastavu ima najviše vode, a obiluje i vitaminima. Posebno je dobra za bubrege.

U moru lubenica na tržnici, teško je procijeniti koja je “prava”. Gotovo svaka izvana izgleda dobro, a nerijetko nastupi razočaranje kad ju otvorimo jer nije dovoljno slatka i sočna. Da više ne biste činili pogrešku s odabirom, donosimo vam nekoliko trikova koji će vam pomoći da odaberete najbolju lubenicu. Potrebno je učiniti svega nekoliko provjera.

Najteža je uvijek dobar izbor

Što je lubenica teža, znači da ima više vode i da je slađa od ostalih.

Kucnite ju

Ako vam prilikom kuckanja lubenica zvuči šuplje, znači da je zrela. U protivnom je kora debela, a samim time znači i da ima manje sočnog dijela.

Oblik je važan

Gledajte oblik! Okrugle lubenice su sočnije i slađe, a one ovalne su često žilave i bez okusa. Također, ako lubenica ima kvrge, obično nije dobra.

Obratite pažnju na pruge i boju

Boja i pruge na lubenici ukazuju na njenu zrelost. Pruge trebaju biti jako izražene i zelene boje.


Komentari