U krastavcima i krumpiru iz uvoza nađen opasan pesticid! Uzrokuje malaksalost, povraćanje, trzanje mišića, nejasan govor

Foto: Pixby

Opasni pesticid utvrđen je u uvoznom mladom krumpiru i krastavcima koji su distribuirani na tržište Hrvatske, javlja Ministarstvo poljoprivrede.

“U proizvodu mladi krumpir, klasa II, urod 2021, podrijetlom iz Grčke, utvrđena je povećana količina pesticida oksamila. Preostale količine sa zaliha bit će uništene. Rizik je ozbiljan. Distributer je Bouhalis single member, Atena. Veleprodaja je Stjema promet, Sesvete”, navode u Ministarstvu.

Također, u svježim krastavcima, klasa II, podrijetlom iz Italije, utvrđena je povećana količina pesticida oksamila. Rizik je ozbiljan, ističu u Ministarstvu. Dobavljač krastavaca je New som, Padova, a distributer ZKM Zadar. Proizvoda više nema na tržištu.

Inače, oksamil nije nimalo bezazlen pesticid. To je tvar koja je u SAD-u klasificirana kao “izuzetno opasna za ljudsko zdravlje”, pa se njezino korištenje strogo kontrolira.

“Oksamil je izuzetno toksičan za ljude, bilo da se proguta, udahne ili dođe u kontakt s kožom. Znakovi trovanja oksamilom uključuju: malaksalost, mišićnu slabost, vrtoglavicu, znojenje, glavobolju, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, miozu sa zamagljenim vidom, nekoordinaciju, trzanje mišića i nejasan govor”, upozorava UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Napominju, također, kako se simptomi mogu pogoršati kod jakog trovanja. Prema istraživanjima koje je proveo FAO, kontakt oksamila s kožom, udisanje prašine ili spreja kontaminiranih tim pesticidom, kao i njegovo gutanje mogu biti kobni za čovjeka. Dakle, smrtonosni.

Komentari