U HRVATSKOJ NESTALO VIŠE OD 20 TISUĆA OPG-ova: ‘Osnovni problem je nespremnost i nesposobnost države’

Izrada novog Zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Ministarstvo poljoprivrede namjerava krenuti u izradu novog Zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), kako bi se točno definiralo što je to OPG te kako bi se uredila pravila i definiralo tko su i što aktivni poljoprivrednici koji se stvarno bave poljoprivredom i pridnose takvoj proizvodnji.

Na temelju toga imat će pravo na ostvariti pravo na potporu; bilo kroz izravna plaćanja (poticaji) ili kroz brojne mjere Programa ruralnog razvoja, piše Ja Trgovac.

Prema neslužbenoj potvrdi iz Ministarstva ovaj bi Zakon mogao biti u Saboru izglasan već do ljeta ove godine, piše Ja Trgovac.


U četiri godine u Hrvatskoj je nestalo više od 20.000 OPG-ova

Prema podacima Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na početki 2017. godine u Hrvatskoj je bilo registirano 165.139 OPG što je za 20.561 OPG manje nego što ih je bilo u početkom 2013. godine kada ih je bilo registrirano ukupno 185.700, a u jednom trenutku godina Ministarstvo poljoprivrede baratalo je podacima o čak oko 230.000 OPG-a.

U godinu dana broj OPG-a smanjenje je za 5 624, a najveći OPG-a, prema podacima Agencije, ugasilo se tijekom 2015. godine kada je, zbog primjene novih pravila Zajedničke poljoprivredne politike i novog sustava potpora, broj smanjen za 13.748.

Ažuriranje podataka jedan od razloga smanjenja broja OPG-ova

Novi sustav izravnih potpora za programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike EU do 2020. godine te Programa ruralnog razvoja, koji je otvorio brojne mogućnosti za povlaćenje novca utjecao je na masovno gašenje OPG-a.

Razlozi smanjenja broja OPG-a su među ostalim i poduzete aktivnosti u cilju ažuriranja podataka u Upisniku poljoprivrednika. npr. ispis umrlih osoba, ispis poljoprivrednika koji ne zadovoljavaju propisane uvjete (poljoprivrednici koji ne posjeduju poljoprivredne resurse) i ispis poljoprivrednika koji nisu izvršili upis poljoprivrednog zemljišta u ARKOD”, ističu u Ministrstvu poljoprivrede.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

‘Nesposobnost i nespremnost države osnovni je problem’

Osnovni problem je, kaže naš sugovornik Erwin (48), u nesposobnosti i nespremnosti države za provođenje projekta.

“Iz iskustva znam kako državna agencija za promet poljoprivrednim zemljištom nije imala nikakav uvid u veličinu, količinu i područje gdje se nalazi državno zemljište, nego je podnosioce zahtjeva upućivala na općinske vlasti koje su upravljale državnim zemljištem

Nadalje, ne postoje zadruge koje bi se bavile otkupom proizvoda, pa dolazimo do paradoksa gdje se poljoprivrednik umjesto uzgojem mora baviti i prodajom.

Treće, subvencije su se u početku dijelile po tko zna kakvim kriterijima. Poslije je to dovedeno u red , ali su se poticaji i subvencije dijelile za hranjenje jedne krave i sl. Trebalo bi uvesti oporezivanje, i to poveće za one koji ne obrađuju zemlju, a ne daju je u najam ili ne prodaju“, kazao nam je Erwin, koji je dodao da se nikad više ne bi vratio poljoprivredi iz navedenih razloga.

Sve ove nelogičnosti trebao bi ispraviti novi zakon o OPG-ima, koji je ministar Tolušić najavio, a njegova je izrada, kako je potvrđeno za Net.hr, već krenula.

Masovno cijepanje

Iako je tijekom 2015. i 2016. godine došlo do gašenje brojnih OPG-a koji se nisu bavile poljoprivredom, nova EU pravila za izravne potpore, a posebice za povlaćenje novca iz EU fondova utjecale su i na pojavu novog trenda – masovnog cijepanja OPG-a i formiranja novih unutar iste obitelji, kako bi se u okvirima zakonskih mogućnosti i pravila prijave za EU fondove izvuklo više novca.

Zakon to ne zabranjuje, međutim, činjenica je da se tako na neki način stvaraju „umjetni uvjeti“ i privid poljoprivredne proizvodnje, a sa ciljem uzimanja novca iz EU fondova.

Prema podacima koje je nedavno iznio predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić, u Hrvatskoj je samo tijekom 2015. godine registrirano i u raspodjelu potpora uključeno 10.348 novih poljoprivrednih gospodarstava te je u sustav izravnih plaćanja uključeno i 124.568 novih hektara poljoprivrednog zemljišta.

Nekolicina mladih poljoprivrednika proteklih dana ističu kako je na selo u zadnje dvije godine došlo do tog novog negativnog trenda da se OPG-i prebacuju na supruge, djecu, rođake mlađe od 40 godina ne bi li ostvarili pravo na potpore za mlade poljoprivrednike koje iznose čak 50.000 eura.

Komentari