U DHK predstavljene knjige Stanke Gjurić i Đure Vidmarovića

Foto: Press

U prostorijama Društva hrvatskih književnika danas su predstavljene knjige dvoje naših renomiranih književnika: monografija (spomenica) Stanke Gjurić, “Nepovredivi dio”, (Izvori, 2021.), objavljena povodom 40. godišnjice njezina umjetničkog djelovanja, te dvotomno izdanje knjige Đure Vidmarovića pod naslovom “Preživjeti pandemiju i potres, a ostati ubrojiv” (Vlastita naklada, 2022.).

Voditeljica tribine, Lada Žigo Španić, vrlo je pohvalno je predstavila naše ugledne pisce koji su potom, uz glazbene isječke, vrlo zanimljivo predočujući uzajamnu književnu građu, prezentirali knjige jedno drugog.

Foto: Press

 

O knjizi Stanke Gjurić: “…Monografija Stanke Gjurić ‘Nepovredivi dio’ koja je nastala u povodu 40. obljetnice njezina umjetničkog djelovanja pokazuje vrlo zorno sve njezine životne postaje i svjedoči o više nego uspješnoj životnoj avanturi kojoj se autorica kao književnica, pjesnikinja, glumica i filmska redateljica bez ostatka i bez ustručavanja slobodno predala, bitno umnoživši svoje talente, što ih je kao dar života primila, oplemenila i čvrsto ugradila u hrvatsku kulturu…”

O knjizi Đure Vidmarovića: “…Knjiga se treba čitati na više razina. Prva od njih je psihološki doživljaj autora tijekom potresa i tijekom samoizolacije zbog virusa Covid 19. Vidmarović ne bježi od opisa unutrašnje drame koju je proživio u trenutku potresa, ali i sve turbulencije koje su ga snašle tijekom samoizolacije. Sve je to bilo novo, i za njega, kao i za nas. Trebalo je pronaći uporišta za čuvanje unutarnje ravnoteže i ubrojivosti…”


Komentari