U ČEMU JE FORA? Himalajska sol je postala hit, našli smo mjesto gdje kila stoji 13 kuna, sigurno želite znati gdje je to

Foto: Ana Korenić

Himalajska sol je u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj, a i diljem svijeta, postala apsolutni hit. To je sol dobivena iz jednog od najstarijih i najvećih rudnika u Pakistanu. Procjenjuje se kako je rudnik nastao prije 800 milijuna godina uslijed tektonskih poremećaja koji su zarobili plitki dio mora koji je polako isparavao duboko u zemlji i nastale su velike naslage morske soli bogate mineralima. Himalajska sol se ručno bere i ne podvrgava rafinaciji te se ne dodaju aditivi odnosno tvari za sprječavanje zgrudnjavanja. Također, zbog samog netaknutog nalazišta, smatra se i najčišćom soli na svijetu.

Možete je kupiti u svakoj trgovini, a najčešće se nalazi u mlincu, pa cijena i nije prava sitnica. No, mi smo zavirili u Greencajg, malu trgovinu u Heinzelovoj ulici nedaleko Kvatrića i tamo našli himalajsku sol u rinfuzi. Oni je pakiraju u vrećice po pola ili jednog kilograma. Jedan kilogram košta 13 kuna, dok pola kilograma stoji dvostruko manje, odnosno 6,50 kuna.

Koja je razlika između himalajske i obične soli, pitaju se mnogi. I himalajska i obična sol su po kemijskoj strukturi natrijev klorid, no postupak branja himalajske soli osigurava ovoj vrsti soli sadržaj brojnih minerala i drugih elemenata u tragovima koji se ne mogu naći u običnoj soli.

Svijetloružičastu boju ova sol duguje udjelu željeza, a iako je točno kako je ova sol u usporedbi s domaćom kuhinjskom soli bogatija za brojne elemente, svi se oni nalaze u tragovima i unose u premalim količinama da bi bili značajni za organizam.

Ona ne sadrži jod, pa budite oprezni ako vam nedostaje ovog minerala u organizmu. Trudnice su u visokom riziku od razvoja nedostatka joda iz razloga što se potrebe za jodom u tom osjetljivom razdoblju povećavaju. Potrebe za jodom ostaju visoke i tijekom dojenja zbog toga što bebe jod dobivaju putem majčina mlijeka. Nedostatak joda u organizmu može biti opasan kako za majku tako i za dijete – kod ploda može doći do poteškoća u tjelesnom i mentalnom razvoju.


Komentari