Zagreb.info istraga: Kupili smo namirnice putem interneta, evo što smo dobili

FOTO: Flickr

Sve veći broj država koristi mogućnost kupovine namirnica putem interneta, a Hrvatska se pomalo budi.

U današnjem užurbanom svijetu, kupnja namirnica još je jedan od zadataka koji nam sve teže pada. Mnogi građani zbog posla ne mogu stići do naših najpopularnijih tržnica u gradu i uživati u domaćim proizvodima koji se na njima nude. U poslijednje vrijeme stvorio se i veliki strah od namirnica lošije kvalitete, a sve više građana pridonosi veliku važnost kupnji sezonskog voća i povrća koje su svježiji te nisu prevalili dalek put.

Veliki broj trgovina u gradu sve više počele povezivati naša mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva te građanima Zagreba osiguravaju proizvode naših vrijednih poljoprivrednika. Neki su tako iskoristili napredak tehnologije te osmislili platforme kojima su domaći i sezonski proizvodi sve dostupniji stanovnicima velikih gradova. Online narudžba namirnica sve je popularnija među ljubiteljima zdrave prehrane te svakako ima pozitivan utjecaj na ekonomsku situaciju na našim malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Dok izabirete vaše omiljene proizvode i dogovarate se koje ćete voće i povrće naručiti, naši vrijedni poljoprivrednici ubiru najsvježije proizvode te ih pripremaju za vas. Sigurni ste da ćete u vrlo kratkom roku dobiti upravo proizvode koji su svježe ubrani ili izrađeni od najfinijih namirnica s naših polja.

Odlučili smo isprobati platforme za online narudžbe namirnica te vidjeti koliko je jednostavno i brzo koristiti ovaj sustav. Iznenadili smo se jednostavnošću narudžbe, plaćanja i brzinom dostave. Naša iskustva donosimo vam u nastavku.

Finoteka.hr

Projekt Finoteka vrlo je pozitivna priča koja ima utjecaj na gospodarstvo svih županija i općina. U Hrvatskoj od proizvodnje hrane živi preko 500.000 ljudi na više od 150.000 komercijalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a ovaj je projekt odlučio povezivati iste s njihovim kupcima.

FOTO: Finoteka.hr
FOTO: Finoteka.hr

Uz veliki izbor voća i povrća, te domaćih sireva mi smo se odlučili naručiti prerađene proizvode. Osim svježih namirnica u ponudi su čajevi, ulja i marmelade stoga smo uzeli dva čaja od stolisnika za kolegicu koju boli želudac, domaće nerafinirano hladno prešano suncokretovo ulje te džem od borovnica iz eko uzgoja.

Odabir proizvoda je bio vrl0 brz i lak. Nakon što odaberete proizvode, kliknete na gumb naruči i samo ispunite podatke za dostavu. Mi smo odabrali plaćanje pouzećem iako je moguće i plaćanje internet bankarstvom. Proizvodi su stigli vrlo brzo. S obzirom da smo naručili u poslijepodnevnim satima, naša narudžba je stigla za manje od 36 sata.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

S proizvodima smo i više nego zadovoljni. Suncokretovo ulje prekrasne je žute boje i vrlo gusto stoga se isplatilo dati malo više novaca. Ulje je puno intenzivnije te gotovo možete osjetiti okus suncokretovih sjemenki. Za one koje zanima ima li kakav certifikat, Suncokretovo ulje ima oznaku HR-EKO-6, što znači da je provjereno od strane kontrolnih tijela za ekološku poljoprivredu.

Posebno bismo pohvalili džem od borovnica koji je skuplji ali vrijedi svake kune. U njemu je 70% borovnice dok ostatak čine prirodni zgušnjivač i eko smeđi šećer kao prirodni konzervans.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

Rekli bismo da je naručivanje putem Finoteka.hr bilo puno jednostavnije od odlaska u trgovački centar i stajanja na blagajni. Za pojedine proizvode cijene su više nego u trgovačkim lancima ali nesumnjivo kvalitetnije. Povrće i voće uglavnom prati cijene trgovačkih lanaca kada isti nisu na akciji, a možete biti sigurni da su stigli direktno s polja.

Finoteka određene proizvode dostavlja i u Sloveniju, Austriju i Njemačku, stoga ako ste daleko i željni ste okusa vašeg zavičaja, morate samo napraviti par klikova.

Fino.hr

Još jedna odlična platforma za narudžbu namirnica svakako je Fino.hr. Ovdje možete naručiti apsolutno sve od povrća i voća do svježeg ekološki uzgojenog mesa. Fino.hr ima svoju trgovinu na Vrbiku s adresom Kninski trg 7 (sjeverni ulaz). Ipak, mi se odlučili isprobati online narudžbe s obzirom da je dostava iznad 100kn besplatna.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

Izbor namirnica je toliko velik da smo teško odlučili što ćemo naručiti. Nakon nekog vremena odlučili smo isprobati sušene buče obitelji Lenac, domaća jaja autohtone pasmine kokoši Hrvatica, te razne druge proizvode. Izbor voća i povrća ovisi o sezoni stoga ste sigurni da ćete dobiti sezonske namirnice, prikladne za naše područje.  I ovdje smo odabrali plaćanje pouzećem i ostavili podatke potrebne za lakše praćenje pošiljke.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

S uslugom smo bili prezadovoljni. Iako je pošljka trebala stići dan nakon narudžbe, zaposlenici su nas nazvali te se duboko ispričali na kašnjenu. Pošiljka je stigla za manje od 48 sati a dobili smo i proizvod gratis u znak isprike. Također, dostava nam nije naplaćena.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

Svakako bismo od proizvoda istaknuli sušene buče obitelji Lenac, koji su prekrasni, ukusni i vrlo zasitni. Neka vas ne zavara količina jer će se prilikom kuhanja njihova masa poduplati. Možete ih pripremiti kao salatu ili kao tjesteninu s bijelim umakom.

Online narudžba hrane na Fino.hr bila je jednostavna i brza. Proizvode smo dobili u kratkom roku, za narudžbu nije bila potrebna registracija niti je bilo potrebno davati previše podataka.

Budućnost dostave hrane u Hrvatskoj

Usuđujemo se reći da je naručivanje hrane putem interneta sve češće i jednostavnije. U užurbanom načinu života koji sve više živimo, izbjegavanje blagajne i gužve spašava naše slobodno vrijeme. U Hrvatskoj je dostava namirnica na kućni prag tek na početku, a ove su stranice zakoračile u svijet budućnosti. Iako je hrvatska poljoprivreda gotovo na aparatima za preživljavanje, ovakve nam ideje daju nadu u oporavak iste.

I dok mnogi bruje o starim namirnicama sumnjiva porijekla, ovi će vas projekti zaštititi od istih. Mnogo puta zaboravimo da imamo izbor i možemo jesti bolje i kvalitetnije.


Komentari