VARAJU NAS GODINAMA: Na tržnicama je 95 posto ‘domaćih’ proizvoda uvezeno

Ivan Ramađa

Čini se da oznaka OPG više ništa ne znači.

Osim što je u proizvodima u trgovačkim centrima pronađena salmonela, a ni higijena im nije jača strana i na proizvodima s tržnice, točnije u poriluku, pronađena je 135 puta veća količina pesticida od dopuštene.

Poljoprivredna inspekcija u isto vrijeme provodi stroge kontrole mesa i voća i povrća, a predsjednik Saveza udruga ekoloških proizvođača tvrdi da se i na tržnicama može svašta pronaći.

Upravo je on na nedavnom sastanku skrenuo pozornost ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na problem sumnjive prodaje na tržnicama, što je vjerojatno i potkalo inspektore na akciju.

“Građani zbilja ne znaju što kupuju. Kad dođu na tržnicu i vide natpis OPG, puni su povjerenja jer misle kako kupuju domaće, a zapravo im se podvaljuje voće i povrće s veletržnica, nerijetko i iz uvoza. S punom odgovornošću tvrdim da OPG-ovi čak 95 posto proizvoda, ustvari, preprodaju ili švercaju, kako se običava reći. Kako drukčije objasniti činjenicu da jedan OPG-ovac, koji nema ni stabla agruma na svojoj zemlji, svake godine uredno prodaje mandarine i limune?”, upitao se.

Našoj inspekciji nije čudno ni što se banane prodaju na štandovima bez fiskalne balagaje koji naši OPG-ovci nisu dužni imati. Ne trebate biti genijalci da bi shvatili da se trgovci registriraju kao OPG kako bi dobili povlastice poput te s blagajnama. To je siva zona koj bi se sada trebala početi rasvjetljavati.

“Čak i oni koji imaju zemlju i bave se uzgojem voća i povrća, na tržnicu donose proizvode od kojih dobar dio sasvim sigurno ne bi prošao analizu”, tvrdi Željko Iličić, Kuftićev kolega iz Saveza udruga ekoproizvođača za Poslovni.hr


Komentari