U Novom Zagrebu se otvara ‘pametni plac’, namirnice ćete moći naručiti iz dnevnog boravka

FOTO: Facebook/ Go Green

Kumice će nositi posebne naočale s kamerom.

Prva zagrebačka pametna tržnica otvara se za tjedan dana u Sigetu. Go Green plac trebao bi funkcionirati putem video poziva, odnosno kupac bi na svom pametnom telefonu vidio sve što kumica vidi kroz svoje posebne naočale opremljene kamerom.

Kako funkcionira aktivacija

Videopoziv će se moći uspostaviti putem neke od popularnih aplikacija.

“Kako bi mogli direktno birati namirnice, kupci će si moći aktivirati video na pozivu i gledati točno ono što gleda i prodavač s kojim komunicira. Videopoziv će se moći uspostaviti putem neke od popularnih aplikacija na mobitelu, kao što je Messenger, Viber, WhatsApp ili preko Skypea.

Tako kupac može sugerirati i utjecati na odabir namirnica i time odmah znati točnu težinu i koje je komade voća ili povrća odabrao. Za sada imamo dva komada testnih naočala. No, u planu nam je postaviti i 120 statičnih kamera, iznad svih štandova, pa će se na jednu moći spojiti stotine kupaca i gledati što je tog trenutka u ponudi”, kazao je Alan Slapar, voditelj razvoja GoGreena, klastera koji okuplja 700 obiteljskih poljoprivrednih proizvođača iz cijele Hrvatske. Njihov cilj je otvoriti iste tržnice u svim većim gradovima, a sljedeća se gradi u Čakovcu.

Bez lažnog oglašavanja i uz česte analize

Kontrolna točna nalazit će se u kutu prostorije, koja se proteže na 800 četvornih metara tržnog prostora. Radi se o košari u koju će kupci moći odlagati sumnjive proizvode, koji će se nakon toga slati na analizu u laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. Mjere zdravstvene sigurnosti i kvalitete hrane koje su voditelji GoGreena ugovorili s farmerima su rigorozne.

“Naši farmeri ne moraju nuditi isključivo ekološke proizvode, bitno je da su domaći. Ali ako ih oglašavaju kao ekološke, onda takvi moraju i biti. Pokažu li analize da neko povrće, brašno ili sok, primjerice, nisu ekološki proizvedeni, kazna za proizvođača je 70 tisuća kuna i prekid suradnje, a oštećeni kupac dobiva 20 tisuća kuna odštete. Pravilo igre je: budi iskren”, istaknuo je Slapar.

Kako naručiti?

Tržnica je već sada aktivna pa kupci mogu namirnice naručivati putem telefona ili dolaskom na tržnicu u podrumu Resselove ulice. Trenutno deset zaposlenika prima telefonske narudžbe, a iako posluju već mjesec i pol ana, ponuda je zasada siromašna. Štandovi će se, ipak, popuniti uskoro, kada krene sezona.

“Tek je počelo, kvart nas je prepoznao, imamo već i stalne kupce. Za sada ljudi najviše naručuju preko e-kupi. Imamo 20-ak narudžbi dnevno, ali iznos po narudžbi zna premašiti i tisuću kuna. Kruhovi su top ponuda, a jako su tražena i brašna – zobeno, bučino, heljdino, pirovo, konopljino, laneno... Cijene nisu visoke, nastojimo biti pristupačni, iako ipak ne možemo konkurirati velikim trgovačkim centrima”, rekao je Jasminko Grgar, voditelj tržnice koja će imati i e-papir, odnosno male digitalne panoe iznad svakog štanda na kojima će se, ovisno o dobu dana i želji farmera, mijenjati cijene proizvoda.

“Ta cijena se automatski ažurira na blagajnama i vagama. Farmeri ne moraju biti fizički ovdje, prodavat će naše prodavačice”, objasnio je Slapar za Jutarnji. 


Komentari