PATROLA PO TRŽNICAMA: Na ovom mjestu povrće ćete platiti najskuplje (FOTO)

Šarolčiki štand

Toplo vrijeme idealno je za laganiju hranu, evo kako se kreću cijene povrća za salatu na zagrebačkim cijenama.

Rajčica, krastavac, paprika i luk mnogima su omiljena kombinacija i prvi odabir kada je riječ o zdravoj i ukusnoj salati. Popisali smo cijene ovih ukusnih namirnica i napravili zdravu povrtnu “salatu”. Redoviti kupac na maloj tržnici u Sesvetama rekao nam je kako trenutno tamo najčešće kupi rajčice jer odlično mirišu, a okus je odličan.

Rajčica

Kilogram ovog povrća ili (po nekima) voća košta 15 kuna.

save

Rajčica je bogata antioksidansima, a pored vitamina i minerala koje sadrži, rajčica predstavlja pravo blago fitonutrijenata poput luteina, kvercetina, likopena, beta-karotena i drugih. Najbolje od svega je što se većina tih fitonutrijenata ne gubi kuhanjem nego postaju još dostupniji organizmu. Zato je svejedno jedete li ju svježu, kuhanu ili u raznim umacima.

Krastavac

Za kilogram osvježavajućeg krastavac platit ćete 10 kuna

13388930_1088042594568148_1549975850_o

Ljekovita su svojstva krastavca bila poznata liječnicima još u doba Starog Egipta. Veliki udio vode čini krastavac odličnim diuretikom, učinkovito uklanja nakupljene toksine, potiče rad bubrega i žuči. U kombinaciji s dijetalnim vlaknima koje i sam sadrži potiče rad debelog crijeva i štiti organizam od kancerogenih tvari. Mineralni je sastav krastavca zanimljiv iako je količina nešto skromnija. Kalij kojeg ima najviše od svih minerala potiče fleksibilnost mišića i pomaže u reguliranju krvnog tlaka.

Paprika

Na štandu u Sesvetama hrskava paprika stoji 20 kuna po kilogramu.

paprika

Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Odličan  je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija. Što je paprika zrelija, veća je i razina vitamina i minerala. Ima ogromnu antioksidativnu moć. Bogata karotenoidom zeaksantinom koji je iznimno važan za zdravlje očiju. Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C! Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena. Kolagen je glavni strukturni protein u tijelu potreban za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa.

Luk

Kralj skoro svih jela i po mnogima prirodni antibiotik košta 7 kuna po kilogramu.

luk

Crveni luk je prebogat sastojcima za zdravlje srca. Luk je od davnine poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik. Ta svojstva rezultat su sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata. Luk je stoga posebno poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe, a nekoliko studija ta je svojstva luka dovelo u pozitivnu vezu s olakšavanjem simptoma osteo i reumatoidnog artritisa te alergijskog rinitisa i astme.

Cijene ovih namirnica na ostalim tržnicama

Cijene ovih zdravih namirnica variraju, a primjetno je kako su cijene u Utrinama i na Jarunu itekako podignute u odnosu na ostale.

povrće

luk1

 

>>> PROVJERILI SMO CIJENE TREŠANJA, ALI I NJIHOVU KVALITETU: Cijene kilograma itekako variraju, evo i zašto

>>> CIJENA POVRĆA NA TRŽNICI: Dok dođe do Utrine, paprika poskupi 5 puta

>>> RAJČICA JEDAN OD NAJJAČIH ANTIOKSIDANSA: Pogledajte koje su još dobrobiti ovog voća (povrća)

 


Komentari