Sezonske namirnice koje će obilježiti siječanj

FOTO: Ivan Klindić

Već i ptice na grani znaju kako je sezonsko voće i povrće najzdraviji i najsigurniji izbor. Izborom sezonskog voća i povrća pozitivno utječemo na naš orgranizam, štedimo više novaca jer je sezonska hrana jeftinija te potičemo naše vrijedne poljoprivrednike.

Nakon mnoštva blagdanske hrane, naš organizam je žudi za jednostavnijim namirnicama. Dolaskom siječnja, dani su tmurniji, vrijeme je varljivo i naš organizam postaje osjetljiviji na stalne promjene.

Sezonsko voće

Voće je izvor brojnih vitamina, koji su dobrodošli u ovim zimskim mjesecima. Možete ih pronaći u sezonskim voćkama kao što su naranča, mandarina, klementina, limun, grejp i kiwi. Svi oni spadaju pod agrume ili citrusno voće. Bijela, spužvasta ovojnica koja prekriva režnjiće citrusne voćke, bogata je vlaknima, te mnogi stručnjaci preporučaju kako bijelu kožicu nebismo trebali guliti s agruma zbog bogate nutritivne vrijednosti.

U toj se ovojnici nalaze i tvari koje posjeduju zaštitnu ulogu u našem organizmu. Nazivamo ih flavonoidima, a smatraju se korisnim spojevima koji sprječavaju oksidativne procese u stanici. Već je poznato kako su agrumi bogati vitaminom C, no također su dobar izvor minerala, posebno kalija.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Mandarine su najslađe citrusno voće. Sadrže oko dvostruko više šećera od naranči, a čak devet puta više od limuna[/box]

Sezonsko povrće

Bez obzira na zimske mjesece, uvijek možemo pronaći nešto sezonsko. U siječnju je naglasak na zeleno povrće. Sezonsko povrće u siječnju obuhvaća: kelj, kelj pupčar, cvjetaaču, zelenu salatu, endiviju, crveni radič, matovilac, špinat, poriluk, ciklu, celer, korabicu, peršin i repu.

Kelj je bogat vitaminima A, C, K i B6, te je odličan izvor magnezija i kalcija. Smanjit će razinu kolesterola u vašoj krvi a svojim antioksidativnim djelovanjem smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu. Još jedna od vrlo zdravih namirnica je špinat za kojeg je poznato kako je bogat izvor željeza, kalcija i velikog broja vitamina.

Svaka vrsta povrća ima svoje izvore vitamina i minerala, te je važno da jedete raznoliko. Umjerenost je važna u svemu, pa čak i konzumiranju voća i povrća.


Komentari