Nekada su hranile cijeli grad, a sada su ih opustošili lažni OPG-ovci i trgovački lanci! (FOTO)

Šarolčiki štand

 Trešnjevačka tržnica od nekadašnjeg trbuha grada, postala je mjesto na kojem građani sve manje kupuju.

Svaki dan sve nam više miriše na jesen, a sve manje na ljeto. Kako nestaju topli dani, a time dolazi novo sezonsko voće i povrće, na štandove polako stižu namirnice koje nagovještaju novo godišnje doba. Šetajući trešnjevačkom tržnicom primijetili smo kako je više prodavača nego kupaca, dok pojedini štandovi zjape prazni.

Trešnjevačka tržnica
Trešnjevačka tržnica

“Nema kupaca iako su završili godišnji odmori. Više je nas prodavača, nego kupaca”, požalio se jedan prodavač.

Slika govori sama za sebe
Slika govori sama za sebe

Štandovima na tržnici dominirala je žuta, zelena i crvena boja.. pogađate, riječ je o paprikama koje su preplavile ovu zagrebačku tržnicu. No, bez obzira na kvalitetu povrća, kupci jedva da zastanu i pitaju za cijenu. Tako se crvena ROG paprika kreće od 7, 50 kuna do 10 kuna. No, na većini štandova možete ju kupiti za 7, 50 kuna, dok paprike babure koštaju između 5 i 8 kuna.

Šarolčiki štand

“Ne možete vjerovati, ali nitko ništa ne kupuje. Čak ni ljudi nema više nego u srpnju. Nitko više ne kupuje na kile, samo na komade”, rekla nam je razočarana kumica.

Osim povrća poput paprika, nude se i mlade mahune po cijeni od 18 kuna, dok je grah trešnjevac 20 kuna. Kako će mnoge domaćice uskoro početi spremati zimnicu za hladne dane koji nam slijede, prodavači slatke feferone nude za 12 kuna, a na početku tržnice koštaju čak 15 kuna.

Osim ovog sezonskog povrća, tržnica je prepuna grožđa koje je skoro svugdje 10 kuna, ali i šljiva koje možete kupiti za svega 5 ili 6 kuna.

11930654_1469358193390990_1143658319_n

Osim grožđa, prodavači također nude i ukusne kruške po cijeni od 10 kuna, a mogu se naći i nektarine koje su na svim štandovima 8 kuna.

11938203_1469358843390925_1823100304_n

 

Lažni OPG-ovci pokosili one prave

“Sve su tu lažnjaci. Njih 99 posto nije pravi OPG, nego lažni tako da znate” rekao nam je bračni par iz Zagreba te dodao kako je sve ovo što vidimo na štandovima živi šverc. OPG obitelji Grbavac jedan je od rijetkih autohtonih proizvođača i kupci ovdje rado svrate, bez obzira što su cijene nešto više.

OPG obitelji Grbavac
OPG obitelji Grbavac

“Nitko skoro nema vagu, a samo je deset štandova sa fiskalizacijom”, pobunila se prodavačica sa susjednog štanda. Kako su nam naglasili, pravi OPG mora imati poseban natpis na kojem to jasno i piše, dok oni koji to nisu moraju imati zelene table.

“Ma ko’ da oni to poštuju. Tu natovare robu i kaj ih briga”, rekao je ogorčeni prodavač.

“Naravno da radije kupim na ovom štandu, gdje znam što kupujem. Pravo oko će znat prepoznati što je, a što nije OPG”, sa smješkom nam je rekao jedan kupac.

11911095_1469357803391029_1003348211_n

Kupci i dalje hrle u Konzum, iako je kvaliteta povrća i voća upitna

“Ah, kupujem u trgovačkim lancima jer mogu platiti karticom”, rekao nam je jedan kupac.

Kada smo ušli u Konzum prvo što smo ugledali je napola trulo povrće, odnosno paprike.

“Preberem kaj ima i kaj valja, nađe se nešto…”, rekla nam je gospođa koja je par minuta “kopala” po paprikama.

Paprike u Konzumu
Paprike u Konzumu

Iako je cijena ovih paprika 7 kuna, one se izgledom ne mogu usporediti s paprikama na tržnici koja je udaljena svega 50 metara. No, ipak, kupci radije zalaze upravo ovdje.

I dok se neki prodavači slažu kako su ih pokorili trgovački lanci kartičnim poslovanjem, drugi se s time ne slažu.

“Bez obzira kaj niko’ niš’ ne kupuje, mislim da nam trgovački lanci ipak ne mogu konkurirati u kvaliteti”, zaključio je prodavač na trešnjevačkoj tržnici.

Komentari