KUMICE S TREŠNJEVAČKE TRŽNICE I DALJE OČAJNE! ‘Iako je ljeto prošlo, naših kupaca i dalje nema’

“Mislila sam da će biti više kupaca nakon godišnjih odmora, ali ovo je neizdrživo”, rekla nam je kumica na Trešnjevačkoj tržnici.

Prošli put pisali smo o cijeni voća i povrća na zagrebačkoj tržnici na Trešnjevci i ustanovili kako su mnogi prodavači ogorčeni lažnim OPG-ovcima. No, ovoga puta krenuli smo prema našim kumicama koje prodaju sir i vrhnje.

11992399_1478426815817461_1540655112_n

“Pogledajte kako imam lijepi friški sirek. I nije skup, dođe samo deset kuna. I nitko ga ne kupuje”, rekla nam je kumica. Također nam se požalila kako se danas uopće ne isplati imati krave, jer mlijeko više nema svoju vrijednost.

“Prije su mnoge obitelji imale krave. To je bilo nešto sasvim normalno, mogli smo živjeti od toga”, rekla je kumica i dodala kako je danas to sve do temelja propalo. Naime, došla su vremena s kojima se jednostavno ove divne i vrijedne žene ne mogu pomiriti. Kako kaže, domaće mlijeko “sto puta” je zdravije od ovog prerađenog mlijeka, no to uopće nikoga nije briga.

U srpnju, za vrijeme godišnjih odmora, kada je grad bio doslovno pust, posjetili smo Trešnjevačku tržnicu i porazgovarali s kumicama koje prodaju sir i vrhnje. Tada su nam se pojadale kako kupaca uopće nema, te kako su njihovi stalni kupci na moru. Nakon mjesec i pol dočekala nas je potpuno ista priča.

11995729_1478424399151036_1678142890_n

“Ma ljudi nemaju niti deset kuna. Onda vam je jasno u kakvoj smo besparici. Prije je bilo normalno da prodam sedam, osam sireva. Nekad čak i više. Ali danas… jedva prodam dva“, rekla nam je kumica s fotografije, dodavši kako je iscrpljuje svaki dan putovati do Zagreba kako bi prodala sam jedan ili dva sira.

“Meni se to nikako ne isplati, više se umorim i potrošim nego što zaradim. Ustvari, ništa ni ne zaradim“, potužila nam se.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]No, bez obzira na teško stanje i neimaštinu u kojoj žive naše kumice, svaki put nam podare nešto nevjerojatno – iskreni osmijeh. U ova teška vremena, kada se doslovno bore za koricu kruha, unatoč velikoj, tuzi ne skidaju osmijeh s lica. Ta skromnost i poniznost, veličina je čovjeka koju nikakav novac ne može kupiti. Iako se ne nadaju boljim vremenima, već naprotiv, očekuju još gora, njihov vedar duh pokazuje nam kako je skromnost najveća vrlina.[/box]

>>>  REKORDNO NISKE CIJENE SIRA I VRHNJA! ‘Nitko ništa ne kupuje, a moji stalni kupci su na moru’


Komentari