Kakvu nam to hranu podvaljuju: 23 trgovine dobile zabranu prodaje voća i povrća?

FOTO: Ivan Klindić

Cijene u trgovačkim lancima su niže ali ovime je vidljivo kako voće i povrće ne udovoljava minimalnim zahtjevima kvalitete.

Poljoprivredna inspekcija, kako se navodi u priopćenju, provela je ciljanu inspekcijsku akciju kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, kao i obvezu trgovaca o informiranju potrošača o hrani u trgovačkim lancima prilikom prodaje krajnjim potrošačima u trgovinama.

Inspekcijski nadzori su provedeni kod 123 najznačajnija trgovačka lanca – trgovaca voćem i povrćem. Pregledano je ukupno 463 raznih partija (lotova) voća i povrća od kojih 54 nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima, odnosno utvrđene su nepravilnosti.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]U 24 slučaja (partije) nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostalih 30 partija nepravilnost se odnosila na nepravilno označavanje proizvoda. [/box]

‘Od ukupno 123 trgovca kod kojih se provodio inspekcijski nadzor poljoprivredni inspektori su kod 23 trgovaca zabranili stavljanje na tržište proizvoda dok se voće i povrće ne uskladi s propisanim tržišnim standardima’, navodi se u priopćenju. Inspektori su za utvrđene prekršitelje do sada su podnijeli optužne prijedloge pred nadležnim prekršajnim sudovima u 13 slučajeva.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo kako Ministarstvo radi potrošača, ali i domaćih proizvođača, objavljuje podatke o svim prekršiteljima u području hrane.

‘Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati na temelju istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore‘, istaknuo je Tolušić.

U inspekcijskim nadzorima kontrolirano je da li je trgovac voćem i povrćem upisan u Upisnik trgovaca voćem i povrćem, udovoljavaju li proizvodi propisanim tržišnim standardima, jesu li proizvodi propisano označeni, je li voće i povrće ponuđeno na prodaju u skladu s Uredbom o informiranju potrošača o hrani i Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani.

Trgovački lanci i tržnice

Zadnjih nekoliko tjedana mogli smo primjetiti iznimno niske cijene u trgovačkim lancima. Dok su mnogi uspoređivali kako su cijene na zagrebačkim tržnicama iznimno visoke, uvidom u stanje bilo je moguće primjetiti razlike u kvaliteti.

Nije prvi puta da ste u trgovačkom lancu mogli pronaći trule glavice luka ili stare cvjetače. Zbog lošije kvalitete proizvoda, u trgovačkim lancima su takvim proizvodima smanjenje cijene kako bi se iste prodale bez obzira na lošiju kvalitetu.

>>>(FOTO) Obišli smo zagrebačke tržnice: Evo kakve su cijene i koja je najjeftinija

voće i povrće

voće i povrće 2

voće i povrće 3


Komentari