(FOTO) Obišli smo zagrebačke tržnice: Evo kakve su cijene i koja je najjeftinija

FOTO: Ivan Klindić

Sunčano zagrebačko jutro, pozvalo nas je da obiđemo zagrebačke tržnice.

Zagrebačke tržnice ovaj je tjedan obasjalo sunce i privuklo veliki broj građana da potraže svoje omiljene namirnice. Gužve, žamor i uvijek nasmijane kumice, prava su slika života grada Zagreba.

Lijepo vrijeme uvijek je dobar znak da će veći broj građana prošetati svojom obližnjom tržnicom. Bez obzira što je sredina studenog, na štandovima je bogata ponuda sezonskog voća i povrća. Može se tu pronaći banana i ananasa, no mi smo potražili one namirnice koje su sezonske za naše krajeve.

Obišli smo poznate zagrebačke tržnice: Trešnjevku, Dolac i Kvatrić, proučili ponudu i usporedili cijene.

Bogata ponuda trešnjevačke tržnice

Trešnjevka je kvart opjevan u pjesmama, a sav njezin šarm može se vidjeti na Trešnjevačkoj tržnici. Na tržnici možete pronaći gotovo sve sezonske namirnice, a očarat će vas šarenilo boja svog voća i povrća.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Od sezonskog voća ćete moći pronaći sve: jabuke, naranče, mandarine, limun i nar. Jedino nismo pronašli grejp. Cijene mandarina na tržnicama su oko 10 kn.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Cijene jabuka kreću se ovisno o sorti. Moći ćete pronaći jabuke od 6 do 7 kn po kg. A ponuda je bogatija nego u trgovačkim centrima. Osim uobičajenih sorti kao što je Golden delicious, Idared i Jonagold, možete pronaći Pink lady i mnoge druge sorte jabuka.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Izbor povrća na trešnjevačkoj tržnici je raznolik. Prema našem osobnom dojmu, Trešnjevka je imala raznolikiju ponudu u odnosu na Dolac i Kvatrić.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Cijene paprika kreću se od 5-8 kn dok je glavica kupusa i kelja oko 10 do 11 kn. Cijena češnjaka je 50 kn po kg. Cijena oraha ove godine iznosi 70 kn po kg.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Svakog dana, bez obzira na vremenske uvjete, ovdje vrijedno rade vlasnici OPG-ova. Mnogi prolaze dalek put do Zagreba kako bi prodali ono što su uzgojili na svojim imanjima. U razgovoru s njima saznali smo kako mnogima pomažu djeca, no voljeli bi da im se djeca bave nečim drugim jer je proizvodnja hrane težak posao.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Volite li tržnice, svakako posjetite trešnjevačku tržnicu i vidjet ćete zašto je toliko šarmantna.

Užurbani ‘trbuh grada’ – Dolac

Centar je sam po sebi ubrzani, a Dolac je njegova desna ruka. Prolazi ovdje mnogo ljudi, gužve su veće, a cijene voća i povrća raznolike.

Na Dolcu je uvijek vesela atmosfera. Bez obzira na vremenske uvjete, sve su kumice i kumčeki jedan mala zajednica. Čut ćete ih kako se nadvikuju: ‘jel’ vrijede kaj te tvoje jabuke’ ili ‘suseda kak ide’. Dok im kupci obilaze štandove, nudit će vam sočne mandarine ili povoljno glavicu salate. Dolac je sigurno pun života.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Cijena jabuka je gotovo ista kao i na Trešnjevci. Cijene se kreću od 5,99 – 7 kn a ponuda sorata je manja od ponude na trešnjevačkoj tržnici.  Cijene mandarina kreću se od 10 do 12 kn. U odnosu na Trešnjevku, cijene na Dolcu imaju veće oscilacije, ovisno na kojem dijelu Dolca se štand nalazi.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Također, možete pronaći razne akcije od 2kg mandarina za 10 kn do 3 komada zelene salate po cijeni od 5 kn.

Inače je prosječna cijena salate na Dolcu oko 8 kn po komadu. Cvjetaču i brokulu, platit ćete 5 kn, a cijene kupusa su od 5 do 8 kn. Cijene obično ovise o svježini povrća i voća, te prinosima na pojedinim OPG-ova. Na Dolcu ćete pronaći povoljniju cijenu oraha za 65 kn po kg.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Na Dolcu je ritam brži od druge dvije tržnice. Razgovori s kumicama su uvijek usputni, gužve su veće ali je živopisan i poseban na svoj način.

Kvatrić – tržnica s dušom

Tržnica koja hrani maksimirsku djecu, puno je manja od Trešnjevke i Dolca. Ipak, iako je manja a ponuda nešto slabija, ima nešto sasvim drugo. Prolazi između stolova su širi, a atmosfera je prava kvartovska.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Njen je duh miran, a sa svakom kumicom možete popričati u miru, našaliti se i uživati u kupovini.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Na Kvatriću ne nedostaje šarenila voća i povrća, a cijene su slične kao na Trešnjevci. Možete pronaći jabuke za 6 do 7 kn. Cijene mandarina su nešto niže u odnosu na ostale tržnice. Već za 7 kn možete se zasladiti s najsočnijim mandarinama. Cijena oraha je 70 kn/kg kao i na Trešnjevci.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Cijene povrća su vrlo povoljne. Možete kupiti 2 komada zelene salate za 5 kn ili 3kg paprike za 10 do 15 kn. Jednu glavicu kupusa možete pronaći za 10 kn.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Cijene na tržnicama su uglavnom slične ali ukupno možemo reći da je Dolac nešto jeftiniji. Važno je usporediti i kvalitetu hrane koja je neusporedivo bolja od one u trgovačkim centrima. Primjerice, na tržnicama neće pronaći gnjile glavice luka niti cvjetače koje već počinju crniti.

Svaki od ovih trgovaca, svakodnevno bez obzira na vremenske uvjete, stoji i čeka kupce koji će izabrati plodove baš njihova rada. Redovito prebiru proizvode kako bi smanjili mogućnost pojave trule hrane, a uvijek će s vama podijeliti osmijeh ili koju lijepu riječ.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Odlazak na tržnicu pun je malih doživljaja, upoznavanja novih ljudi i pun zdrave hrane. Na njima neće usput kupiti jeftine i nezdrave grickalice, već ćete prebirati po onome što je mjesecima uzgajano na poljima vrijednih poljoprivrednika.


Komentari