TRGOVCI NAS VIŠE NEĆE MOĆI ‘MULJATI’? Novi Zakon o potrošačima donosi brojne promjene: Evo što to znači za kupce

Emica Elvedji/PIXSELL

Uskoro bi trebao biti izglasan novi Zakon o zaštiti potrošača koje će donijeti neke od promjena za kupce, ali i trgovce.

Tako bi od svibnja 2022. godine trebalo biti zabranjeno na na hrvatsko tržište stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, piše Jutarnji list.

Novim zakonom, koji je upućen u javnu raspravu, bit će uređena obveza trgovaca da u postupku procesa prigovora od potrošača, kupcu kao odgovor na prigovor pruži jasnu informaciju prihvaća li ga ili ne, jer je dosadašnja praksa pokazala da su njihovi odgovori nerijetko nerazumljivi, a proces prigovaranja time bespotrebno dugačak i kompliciran.

Novosti se odnose i na prodaju artikala kroz posebne oblike prodaje. Naime, trgovac će, pored objave cijene robe na popustu, biti obvezan objaviti i najnižu cijenu po kojoj se taj isti artikl općenito prodavao u posljednjih 30 dana, vjerojatno zato da bi se kupcima pružila točna informacija jesu li taj isti artikl možda već mogli kupiti po povoljnijim uvjetima.

Novi zakon također će ispraviti i nepravdu koja je postojala vezano uz uslugu parkiranja jer će parkiranje izrijekom biti navedeno na popisu javnih usluga.

Drugim riječima, svi potrošači koji imaju prigovor moći će se obratiti Povjerenstvu za zaštitu potrošača pri pružatelju usluge koji po zakonu za člana mora imati i predstavnika potrošačkih udruga, umjesto da se pružateljima usluga parkinga dopušta da proces reklamacija zapravo uređuju samostalno, a što se pokazalo iznimno lošim za potrošače.

Zakonom će biti zabranjene objave lažnih recenzija usluga i proizvoda, a potrošači će u takvim i drugim slučajevima u kojima su bili podvrgnuti nepoštenoj trgovačkoj praksi, moći tražiti nadoknadu štete.

Zakonom je predviđeno i da će inspektori iz Državnog inspektorata moći provoditi postupke tajnog kupovanja.

Zakon predviđa i da se na tržište neće moći stavljati roba za koju se tvrdi da je identična robi na drugim tržištima, iako se u stvarnosti značajno razlikuje u obilježjima ili sastavu.

Komentari