Tražite stan u Zagrebu? Evo koji su kvartovi najpoželjniji

Najatraktivniji dijelovi grada za kupnju stanova u Zagrebu u rujnu su na oglasniku Crozilla.com bili su Trešnjevka, Centar, Maksimir i Donji grad.

Posljednjih se godina, osim velike potražnje, na zagrebačkom tržištu osjeti i porast cijena koji je uzrokovan brojnim faktorima poput subvencioniranih kredita, niskih kamatnih stopa, turističkog procvata grada – zbog kojeg je porasla potražnja za dnevnim najmom što se odrazilo i na stanove za dugoročni najam, ali dijelom i zbog porasta cijena gradnje, piše Direktno.hr

Rujanske vrijednosti zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u odnosu na prošlu godinu porasle su za 8,8 posto, a prosječna tražena cijena kvadrata popela se na 2043 eura.

Valja računati kako između oglašavanih i realiziranih cijena najčešće stoji osjetna razlika, a prema riječima Borislava Vujovića, direktora agencije za nekretnine Opereta d.o.o., ona trenutno iznosi oko 10 posto.

Podaci oglasnika Crozilla.com ukazuju na porast traženih cijena, a u agenciji Opereta d.o.o. kažu kako su vidljive razlike i u cijenama po kojima se nekretnine u konačnici i prodaju: “Cijene su više nekih osam posto u odnosu na prošlu godinu, naravno da godina još nije gotova pa nemamo potpunu sliku.“


Zbog porasta cijena stanova, dio kupaca se sve češće odlučuje i za alternativne mogućnosti, među kojima je i kupnja kuće. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su prosječne cijene kvadrata kuća niže no cijene stanova, a rujanska je razlika iznosila 35 posto. Prosječna tražena cijena kvadratnog metra kuće tijekom rujna je iznosila 1337 eura.

Valja računati kako između oglašavanih i realiziranih cijena najčešće stoji osjetna razlika, a prema riječima Borislava Vujovića, direktora agencije za nekretnine Opereta, ona trenutno iznosi oko 10 posto.

Vujović kaže kako si mnogi kupci više ne mogu priuštiti stan, te se odlučuju na kupnju kuće, pa je veća potražnja počela za kućama na području grada s cijenama do oko 120.000 eura.

“Kuće su poslovično tražene u širem centru, na premium lokacijama kao što su Šalata, Tuškanac, Pantovčak, Cvjetno naselje i tu su cijene jako visoke, ali su i ostali dijelovi grada oživjeli i postoji potražnja za kućama“, rekao je Vujović za Crozilla.com, te dodao kako je uvjet da cijena po kvadratu bude znatno niža od cijene stana u istom kvartu.

Komentari

loading...