TOKSIČAN METAL U HRANI: Iz Lidla se povlači još jedan proizvod!

Lidl Hrvatska

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) izvijestila je u četvrtak da se s tržišta povlači proizvod “Ocean Sea dagnje, 270g” zbog povišene količine kadmija.

“Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda, OCEAN SEA DAGNJE 270g (CHILEAN MUSSELS OCEAN SEA), LOT broja L2805A 2762, upotrijebiti do 30.07.2022., podrijetlom iz Čilea, radi povišene količine kadmija“, stoji na stranicama HAPIH-a.

Shodno tome proizvod nije u skladu s Uredbom EU-a o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina kontaminanata u hrani.

Proizvod na tržište stavlja LIDL Hrvatska, na čijim stranicama se nalaze detaljne informacije o navedenom opozvanom proizvodu.

Kadmij

Kadmij je druga najčešća štetna tvar u okolišu, teški metali koji je za ljude isključivo toksičan, odnosno dosad nije dokazano suprotno, a najviše kadmija ispuštaju čeličane i spalionice smeća. Prisutan je u svim namirnicama, u kruhu ga ima 39 μg, u iznutricama 100 do 150 mikrograma, dok ga najviše ima u sipama  čak do 150 μg. Pušenjem se količina kadmija povećava jer se on jedva može izlučivati i zato 50 -godišnji pušači imaju dvostruko više kadmija u organizmu nego nepušači.

Kadmij se koristi u različitim industrijama, pa ga se tako može naći u baterijama, laserima, bojama i nekim elektroničkim uređajima. Zbog industrijskih zagađenja ga sve više ima i u okolišu, a stoga kontaminira i hranu. Ljudi apsorbiraju 3 do 5 % ukupne količine kadmija iz hrane.

Opasnost kadmija za ljudski organizam je velika jer se postupno taloži u tijelu te s vremenom nakupljanja uzrokuje probleme s:

bubrezima,
jetrom,
probavnim sustavom,
kostima.


Komentari