Teška sezona za jagode! ’Purgerice’ kasne na tržište, a cijena će im biti najviša do sada

Foto: Facebook/Grad Zagreb Službena stranica

Sezona je zagrebačkih jagoda – jagodica purgerica, kako ih se rado naziva, a čija cijena i ove godine samo raste. Za mjericu od pola kilograma platit ćete tako 20 kuna. Iz Udruženja uzgajatelja jagoda grada Zagreba govore kako im cijenu inače ruše uvozne jagode koje se s njihovim domaćima ne mogu ni mjeriti. Ipak, zaključuju, prodavat će se po onoj cijeni koliku diktira potražnja, a očekuje se da će se zagrebačkih jagoda ovih dana prodati oko milijun kilograma, što je trećina ukupne hrvatske proizvodnje.

No, ove jagode namučile su se da uopće dođu do stola. Naime, u rano proljeće prve plodove pokrio je mraz, a i nakon toga niske temperature prizemljile su bumbare i pčele. Kiša uostalom ne olakšava ni berbu, dok s druge strane pospješuje razvoj bolesti. No proizvođači su zadovoljni.

“Kvaliteta je neupitna i to kupci prepoznaju”, rekao je predsjednik zagrebačkog udruženja Marijan Herceg za Večernji list. Govori kako sezona jagoda u Zagrebu kasni oko dva tjedna, a zato će se i prodaja produljiti sve do 18. lipnja. Jagodice purgerice bit će dostupne na 80-ak štandova, a kako bi uvijek dobili one najbolje, obratite pažnju na to da su sjajnocrvene boje, da imaju kratke peteljke sa svježim zelenim listovima. Nakon toga, čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu, a u hladnjaku će svježe ostati dva dana. Deset dana bit će svježe ako ih skladištite u hladnjaku.


Komentari