Teleoperateri se snašli: Neće naplaćivati roaming, ali hoće nešto drugo

Ako ste mislili da ćete uštedjeti nakon ukidanja roaminga, prevarili ste se.

Taman kada smo se poveselili da će računi za mobitele bit nešto manji zbog ukidanja roaminga, teleoperateri su se dosjetili kako će nadoknaditi gubitak tog prihoda. Naime, umjesto na roamingu zarađivat će na međunarodnim pozivima, a ako niste znali, to dvoje nije isto.

 

Ukoliko imate nekog tko se preselio iz Lijepe naše, jeftinije ćete proći ako s naše mreže zove u Hrvatsku, nego obrnuto. Ovaj drugi slučaj, naime, karakterizira se kao međunarodni poziv, a ovisno o zome koju državu zovete, platit ćete između 4.99 i 15,99 kuna po minuti. U prijevodu, kao da ste nazvali Bocvanu i zaboravili poklopiti slušalicu.

 

Hrvati se nisu dugo bunili zbog ovog, a teleoperateri su zadovoljni jer imaju način na koji će kompenzirati gubitke zbog ukidanja roaminga. Ako pogledate cjenike teleoperatera primijetit ćete da se cijene međunarodnih poziva razlikuju ovisno u koju državu zovete.

Jedan od najvećih operatera, koji posluje u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama Europe, razlike četiri zone naplate. Prva i druga osnose se na Bosnu i Hercegovinu i Europu izuzev Švicarske, treća zona obuhvaća susjedne zemlje i okolicu (Albanija, Crna Gora, Srbija, makedonija, Turska, Ukrajina, Rusija i Bjelorusija), ostatak svijeta, poput Kanade, SAD-a i preostalih kontinenata spada u četvrtu zonu.

 

Dakle, ukoliko iz Hrvatske zovete BiH ili Europu naplatiti će vam 4.99 kuna po minuti, poziv u Makedoniju stajat će 7.99 kuna po minuti, a onaj upućen u SAD čak 15.99 kuna po minuti.

Ipak, zanimljivo je da Slovaci, Pojaci i Česi, preko istog operatera ostvaruju pravo na tri i pol puta jeftiniju usluga međunarodnih poziva. I za njih su destinacije podijeljene u četiri zone, ali pozive prema Europi plaćaju 1.41 kunu, dok će mu za poziv prema Americi naplatiti 5.86 kuna po minuti, odnosno 2,7 puta jeftinije nego nama.

 

Njima su ipak nešto skuplje poruke, za razliku od naših 1.09 kuna, oni će SMS platiti 1,12 kuna.

ukoliko netko iz Praga poželi nazvati Hrvatsku, to će platiti 3.41 kunu po minuti, puno jeftinije od nas. Ako pak zovu u susjednu Poljsku to će ih stajati 1.99 kuna po minuti, dok će pozive prema SAD-u platiti 8.52 kune, gotovo dva puta manje nego što plaćamo mi.

Pojski cjenik istog teleoperatera također pokazuje značajne razlike. Njima za pozive prema Europskoj uniji naplaćuju 3.43 kune, dok za one prema SAD-u naplaćuju četiri puta manje nego Hrvatima, točnije 4.29 kuna, piše Jutarnji.

 


Komentari